Арестуваха националист, планирал да убие Макрон

Френските власти съобщиха, че са арестували 23-годишен мъж, който планирал да убие президента Еманюел Макрон на 14 юли, Деня на превземането на Бастилията.

Срещу него вече са повдигнати предварителни обвинения в тероризъм за планиране на възможно нападение срещу президента Еманюел Макрон или малцинствени групи, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Говорителката на парижката прокуратура Анес Тибо-Льокюивр заяви, че плановете на 23-годишния заподозрян все още не били в завършен вид, както и че според събраната до момента информация изглеждало, че действал сам.

По думите й мъжът бил арестуван в предградието "Аржантьой" в четвъртък и признал пред полицията за евентуален план за нападение срещу Макрон на националния празник на Франция 14 юли, Деня на превземането на Бастилията. 

Задържаният изразил също националистически възгледи. В събота му били повдигнати предварителни обвинения в извършване на индивидуална терористична дейност.

Задържаният е безработен. Той е написал в чат, свързан с видео игра, че иска да купи картечница, за да убие Макрон, съобщи радиостанцията RMC, допълвайки, че преди това младият мъж е бил осъден за опровержение на тероризма и се смята, че е крайнодесен националист.

На Деня на превземането на Бастилията Макрон ще приеме военен парад в Париж в присъствието на американския си колега Доналд Тръмп. След това ще замине за Ница за отбелязването на годишнината от миналогодишния атентат там. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини