В Чепеларе училища и местен бизнес ще работят съвместно за реализацията на младите хора в родния им град

Изображение 1 от 3

    В залата на Общината в Чепелар се проведе среща между представители на местния бизнес и представители на образователните институции в града. Целта на срещата беше да се проведе дискусия във връзка с практическото образование и привличането на млади хора в Чепеларе. Гости на срещата бяха и доц. д-р Петър Янков - председател на Сдружение “Българско ски училище”, доц. д-р Ива Монева и д-р Анелия Пържанова – представители на ВСУ„Черноризец Храбър“. Чрез това събитие кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова желаеше да изслуша двете страни и да се открие причината, поради която младите хора не намират реализация в Чепеларе, и съответно начин за премахване на тази пречка.
    В хода на дискусията като основни проблеми в развитието на града представителите на местния бизнес изтъкнаха липсата на кадри с достатъчно добра подготовка и практически умения. Основна пречка при младежите се явява липсата на мотивация и дисциплина. Слабото ниво на владеене на чужд език също се оказва проблем при намирането на качествена работна ръка. Затова и те предложиха на директорите на училищата да се наблегне повече на развиването на практическите умения на младежите, както и засиленото изучаване на чужди езици, тъй като по този начин бизнесът в Чепеларе би могъл да се сдобие с качествени кадри и младите хора биха намерили реализация в малкия град.
    Директорите на училищата също споделиха своите проблеми, които най-вече са свързани с липсата на ученици. Все повече от младежите напускат родния си град в ранна юношеска възраст, търсейки добро образование и малцина от тях се връщат. Това се явява пречка не само за образователните институции, но и за цялостното развитие на общината.
    Представителите на висшите учебни заведения споделиха своя опит, като насочиха преподавателите за създаване на паралелки с нови и атрактивни специалности, които да подбудят интереса на младите и да ги накарат да продължат образованието си в Чепеларе. Училищата трябва да излъчват кадри, които да са от полза на местния бизнес. Засегнати бяха също и теми като дуалното образование, което набира все по-голяма популярност в образователните среди. Освен това представителите на ВУЗ-овете предложиха и своята помощ в по-нататъшните действия на местните чепеларски училища. Добрите реклама и маркетинг също са едни от основните предпоставки за привличане на млади хора.
    Новите идеи се приеха добре както от директорите на училищата, така и от представителите на местния бизнес. Срещата се оказа изключително полезна, защото благодарение на нея се потърсиха нови начини за привличане на млади хора в града, а също и различни начини за добра реализация. Една от най-добрите възможни алтернативи е съвместната работа на училищата с местния бизнес. Подготовката на достатъчно добри и отговорни млади кадри е задължителна предпоставка за успешното развитие на Чепеларе.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини