В Горна Арда се готвят да посрещнат ритуално Еньовден

Изображение 1 от 5

    От тази вечер се събират хора в крайграничното смолянско село Горна Арда, за да посрещнат ритуално Еньовден. Традицията от години се спазва от клуб „Хоро” и неин вдъхновител е Русанка Бодурова. Водените от нея млади момичета и жени пристигнаха в Горна Арда и се пръснаха по поляните над Читаковата къща. Младите момичета браха цветя и билки, както повелява традицията. Жените от клуба свиха еньовските китки, всяка си направи венче за посрещането на слънцето, както се прави вече десета година.

    Орисницата Катя Робова сви еньовския венец, като вплете в него 77 билки и половина, за всяка болка - билка, а половината за оная нелечимата болест - несподелената любов.

    Орисницата по някое време ще отиде с бакърче да наточи от три извора вода, ще си поговори с водата. Тази вода, покрита с бял аглок ще престои под звездите и под цъфнал трендафил цяла нощ. Преди изгрев участничките в ритуала, в който не се допускат мъже, ще понесат еньовския венец към първите лъчи на слънцето. Всяка ще мине три пъти под венеца, а орисницата, с натопената в мълчаната вода еньовска китка ще нарече послание.

    Величка Петкова

    Снимки Красимира Георгиева

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини