Талантливата Надежда с първо място във фолклорен конкурс

Изображение 1 от 2

    Надежда Росенова Димитрова от СУ „Йордан Йовков“ - Кърджали се представи достойнов Националния фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906-1986“и заслужено спечели първо място и златен медал.                                                              

     Талантливата Надежда участва и спечели призови места през тази година и в други национални музикални конкурси: Национален музикален конкурс в Казанлък – I място, „Орфеево изворче“ в  Стара Загора-II място и „Орфееви таланти“ в  Пловдив- IIмясто.Над 1100 бяха участницитевъв второто издание на Националния фолклорен конкурс    „ Димитър Гайдаров – 1906-1986г“, чийто домакин е Казанлък. Инициаторът на  конкурса е Димитър Гайдаров, внук на фолклориста, на когото е посветена проявата. В рамките на три дни – от 9 до 11 юни в парк „ Розариум“ своето изкуство показаха близо 50 фолклорни формации и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджанска, Северняшка , Добруджанска и Родопска. По традиция в конкурса участват деца и ученици от музикалните училища в България, фолклорни читалищни състави и школи. За втора поредна година конкурсът  се проведе под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

    Фолклористът Димитър Гайдаров , на когото е посветен конкурсът, е един от най-изтъкнатите  за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България.  Той е роден през 1906 г. Основател е на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „ Искра“ , които съществуват и до днес – единият към оръжейния завод в Казанлък, а другия към НЧ „ Искра“.  Гайдаров създава още  музикални школи за народни инструменти и народно пеене  към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра”  в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент той  е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

    Елена Маркова

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини