Млечинци чистят гробищните паркове преди Рамазан Байрам

Изображение 1 от 3

    Жителите на ардинското село Млечино започнаха акция, за да почистят гробището на Долната махала. Местни коментираха, че е традиция в дните преди предстоящия свещен празник на мюсюлманите Рамазан Байрам да се изчистят гробищните паркове, за да могат близките на починалите по-лесно и безопасно да ги посещават.

    57-годишният Ферад Мурад е дошъл заедно с 30-годишният Салим Гюлер от Истанбул, за да почисти и опресни надписите върху надгробната плоча на приятеля си Мюмюн Байрамали, починал през 1993 г. при тежка катастрофа в Пловдив, точно на рожденния му ден. „В рамките на месец Рамазан, реших да изчистя гроба на моя скъп приятел Мюмюн. Беше много добронамерен младеж. Откакто загина той не празнувам рожденния си ден. Преди известно време забелязах, че надписите върху надгробната му плоча са изтрити от студа и дъждовете и реших да ги опресня. Купих специална черна боя, която издържа на студове и дъждове. А зетът на брат ми Салим от Истанбул ми помогна с надписите“, сподели Ферад Мурад.

    По традиция в деня „Арифе“, който тази година е в събота, преди началото на Рамазан Байрам хората посещават гробовете на близките си.

     Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини