БНР и Музикаутор най-сетне подписаха договор

След близо едногодишна сага на преговори, Българското национално радио и сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор подписаха споразумение и така БНР вече може да излъчва музика законно във всичките си 12 програми.

Преговорите между БНР и Музикаутор започнаха през август миналата година, а неуспехи при преговорите доведоха до това, че от 1 януари тази година радиото остана без договор, следователно нямаше право да излъчва музика от репертоара на Музикаутор.

Параметрите в новия договор са за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения, каквото бе предложението на Музикаутор от началото на преговорите преди година.

Вместо за пет години обаче, възнагражденията ще се увеличават за три – до изтичането на мандата на настоящото ръководство на БНР. Новият договор отчита реалностите от последните години, а именно значителното увеличение на ползваната от БНР музика.

Следващата стъпка, съгласно закона, е споразумението да бъде процедурно одобрено от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), която е представителната организация на радио сектора.

Равносметката от спора между двете страни е следната: 

► Съветът за електронни медии (СЕМ) санкционира БНР за нерегламентирано използване на защитени произведения;

► Министерство на културата наказа свой служител – Георги Дамянов – директор дирекция „Авторско право и сродните му права“, заради действия в казуса, които бяха в разрез със Закона за държавния служител;

► Съдът отхвърли искането на БНР за налагане на обезпечителна мярка на Музикаутор, а друг състав отхвърли иска на радиото като недопустим;

► Комисията за защита на конкуренцията е сезирана да се произнесе по висящо производство;

► БНР стартира медийна война срещу Музикаутор, възползвайки се от националния си ефир. Редица твърдения на БНР бяха оборени: че Европейският комитет за радио и телевизия (EBU) е предоставил лицензия за музиката от Евровизия; тезата, че радиото е било притиснато в последния момент да заплаща по-високи възнаграждения;

► СЕМ следва да се произнесе по сигнала за нарушен паритет на мненията и липса на плурализъм при отразяване на казуса от БНР.

Източник: http://offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини