Избрани са новите членове на ВСС от съдийската квота

Съдиите избраха своите представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи изборната комисия, цитирана снощи от БТА.

Новоизбраните членове на съдийската колегия са:

Атанаска Дишева - съдия от ВАС, Красимир Шекерджиев - съдия от ВКС, Олга Керелска - съдия във ВКС, Боряна Димитрова - председател на Окръжен съд - Бургас, Севдалин Мавров - съдия във ВКС и Цветинка Пашкунова, съдия от ВКС.

Петима кандидати не успяха да съберат повече от половината действителни гласове, затова за избрани се смятат тези, получили най-много гласове. Единствено Цветинка Пашкунова привлече подкрепата на повече от половината съдии в страната още на първи тур.

Така вече е запълнена бройката от шестима членове на ВСС, които трябва да бъдат избрани пряко от съдиите. С техния избор приключи първият пряк вот за членове на Съвета, съгласно промените от миналата година в Закона за съдебната власт.

Активността на втория тур, беше висока, както в първия ден - 85,79 процента или 1920 души от 2238 с право на глас. Действителни гласове с хартиена бюлетина са 457, а по интернет - 1455.

Прокурорската колегия

Новите пряко избрани членове на ВСС от прокурорската колегия са:

Пламен Найденов - шеф на Окръжна прокуратура - Перник, Георги Кузманов от Апелативна прокуратура - Бургас, Даниела Машева - прокурор във ВКП и Огнян Дамянов - окръжен прокурор в Разград.

Следователите избраха да ги представлява шефът на НСлС Евгени Диков.

Сега предстои парламентът да излъчи своите 11 представители във ВСС и това трябва да стане с 2/3 мнозинство. Новият състав на Съвета трябва да встъпи в длъжност в началото на октомври т. г.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини