11 °C

Постигнаха квантова телепортация на 1200 км

Квантовата телепортация между космоса и Земята е била осъществена на рекордно растояние - над 1200 км , съобщи Научно-техническият университет на Китай. Експериментът е описан в Science.

Експериментите показали нарушаване на неравенствата на Бел. Ефективността на передаването на информация по този метод с пъти превишава показателите на сегашната оптична връзка. И при двата метода носителят на информация са фотони. 

Използването на оплетени фотони на дълги разстояния е от съществено значение както за фундаменталните тестове на квантовата физика, така и за мащабните квантови мрежи. Досега постигнатото разстояние е ограничено до около 100 километра.

Новите експерименти демонстрират спътникова дистрибуция на заплетени фотонни двойки на две места, разделени на 1203 километра на Земята, през две спътникови връзки към спътник със сумарна дължина варираща от 1600 до 2400 километра.

Наблюдавано е оцеляването на двойното фотонно оплитане и нарушаването на неравенството на Бел с 2,37 ± 0,09 при строги условия на Айнщайн. Получената ефективност на връзката е с многократно по-висока от тази на директното двупосочно предаване на двата фотона чрез телекомуникационни влакна

Квантовата телепортация е била осъществена с два спътника и три наземни станции, разположени на разстояния между 500 - 2000 км. Между две от наземните станции разстоянието е рекордните 1200 км. За пръв път оплетените фотони са генерирани в космоса. И двете станции са в планините в Тибет, на височина, която намалява количеството въздух, който крехките фотони трябва да преодолеят.

"Това е огромно, голямо постижение", каза Томас Дженауийн, физик от Университета на Ватерло в Канада. "Те започнаха с тази смела идея и успяха да го направят."

При квантова телепортация се предава квантовото състояние на частица(фотон или неутрон) на разстояние. За целта се използват оплетени частици - съгласно квантовата механика такива частици имат еднакво състояние, независимо от разстоянието между тях, а при промяна на квантовото състояние на едната от двойката, другата променя своето без закъснение. 

Тези свойства на квантовата физика също имат потенциал за създаването на супер бързи компютри. Американски и европейски екипи обмислят изпращането на квантово оборудване на Международната космическа станция. Тестовете ще покажат дали промяната на гравитационните полета влияе върху оплитането. Учените искат да сравнят фотоните в по-слабата гравитационна среда на орбита с оплетените им партньори, изпратени на Земята, казва Антон Зейлингер, физик от Австрийската академия на науките във Виена.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви радостни моменти и доволство от постигнатото, най-вече във финансовата сфера. Проявете повече енергичност и не се предавайте лесно. Ще получите подкрепа от хората около вас. От тях може да дойде интересно предложение за съвместно сътрудничество. Не пристъпвайте към проблемите със свито сърце, освободете мисълта си и ще успявате.
24 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Погрижете се за себе си днес, осигурете си онова, от което смятате, че имате нужда. С каквото и да се заловите днес, то ще ви донесе удовлетворение, така че не се отказвайте от нищо. Отношенията ви с околните са отлични и ще се радвате на споделени чувства. Тревогите ви свързани с отсъстващи близки са неоснователни.
24 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се заемете с реализацията на идея, с която очаквате да подобрите бюджета си. Това ще повиши отговорностите ви, но няма да съжалявате. Някой ще се опита да ви подведе, за това бъдете внимателни и не се доверявайте на хора, за които не съществуват духовни и морални ценности.
24 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Доверете се на онези, които са доказали лоялността си към вас, не бъдете прекалено мнителни. С хората, с които имате общи интереси ще планирате конкретни действия, позволяващи ви да разширите обхвата на дейността си. Вникнете в личен проблем и го решете веднъж за винаги, в противен случай той отново ще напомни за себе си
24 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Явно изразен късмет както в деловия, така и в личния ви живот. Най-изразително ще го почувствате във финансовите занимания и във всичко свързано със сметки. Денят е подходящ за тяхното уреждане във ваша полза. Не се колебайте а действайте акуратно. За някои, промяна на служебното място. Положителни емоции ще разнообразят любовния ви живот.
24 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настъпва нов период за вашия бизнес. Смели идеи, от които може само да спечелите. Проверете свободните средства, с които разполагате. Има голяма вероятност днес да ви се открие възможност за изгодна инвестиция. Ваши близки са ви подготвили приятна изненада за вечерта. Проявете чувство за хумор и не им се ядосвайте.
24 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Предприемате решителни стъпки в непозната за вас сфера на дейност и се налага да бъдете много предпазливи. Вслушайте се в съвета на ваши приятели и ще спечелите стратегическо предимство. Не подценявайте конкурентите си. Днес те са особено активни. Опитайте да предвидите действията им. Това би ви спестило много неприятности.
24 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще посветите от времето си на задача, чиито срок за приключване е днес. Може би в известна степен други, които търсят компанията ви ще се почувстват ощетени, но отговорностите ви са с предимство. Без усилия ще решите спорен въпрос, за някои свързан с финанси, за други с лични взаимоотношения.
24 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти, което може да се изтълкува погрешно от околните.
24 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обмислете добре действията си днес. Мнозина от вас планират начинания, за чието осъществяване се изисква доста сериозна работа. Изяснете напълно основните моменти в проекта си и едва тогава започвайте. Ако действате разумно най-вероятно няма да имате непредвидени пречки и ще успеете.
24 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Много от вас ще използват времето си, за да попълнят знанията, които им липсват. Други ще са заети с подготвителна работа във връзка със стартирането на нов проект. Във всички случаи заниманията ви ще са полезни и в голяма степен ще разкрият творческият ви потенциал.
24 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
24 окт 2019
Последни новини