15 °C

Постигнаха квантова телепортация на 1200 км

Квантовата телепортация между космоса и Земята е била осъществена на рекордно растояние - над 1200 км , съобщи Научно-техническият университет на Китай. Експериментът е описан в Science.

Експериментите показали нарушаване на неравенствата на Бел. Ефективността на передаването на информация по този метод с пъти превишава показателите на сегашната оптична връзка. И при двата метода носителят на информация са фотони. 

Използването на оплетени фотони на дълги разстояния е от съществено значение както за фундаменталните тестове на квантовата физика, така и за мащабните квантови мрежи. Досега постигнатото разстояние е ограничено до около 100 километра.

Новите експерименти демонстрират спътникова дистрибуция на заплетени фотонни двойки на две места, разделени на 1203 километра на Земята, през две спътникови връзки към спътник със сумарна дължина варираща от 1600 до 2400 километра.

Наблюдавано е оцеляването на двойното фотонно оплитане и нарушаването на неравенството на Бел с 2,37 ± 0,09 при строги условия на Айнщайн. Получената ефективност на връзката е с многократно по-висока от тази на директното двупосочно предаване на двата фотона чрез телекомуникационни влакна

Квантовата телепортация е била осъществена с два спътника и три наземни станции, разположени на разстояния между 500 - 2000 км. Между две от наземните станции разстоянието е рекордните 1200 км. За пръв път оплетените фотони са генерирани в космоса. И двете станции са в планините в Тибет, на височина, която намалява количеството въздух, който крехките фотони трябва да преодолеят.

"Това е огромно, голямо постижение", каза Томас Дженауийн, физик от Университета на Ватерло в Канада. "Те започнаха с тази смела идея и успяха да го направят."

При квантова телепортация се предава квантовото състояние на частица(фотон или неутрон) на разстояние. За целта се използват оплетени частици - съгласно квантовата механика такива частици имат еднакво състояние, независимо от разстоянието между тях, а при промяна на квантовото състояние на едната от двойката, другата променя своето без закъснение. 

Тези свойства на квантовата физика също имат потенциал за създаването на супер бързи компютри. Американски и европейски екипи обмислят изпращането на квантово оборудване на Международната космическа станция. Тестовете ще покажат дали промяната на гравитационните полета влияе върху оплитането. Учените искат да сравнят фотоните в по-слабата гравитационна среда на орбита с оплетените им партньори, изпратени на Земята, казва Антон Зейлингер, физик от Австрийската академия на науките във Виена.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
22 ное 2019
Последни новини