Йълдъръм към Борисов: България е много важен съсед

България е много важен съсед за Турция е заявил пред Бойко Борисов турският му колега Бинали Йълдъръм, предаде БНР.

Премиерът Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Анкара и бе посрещнат с военни почести. След церемонията започнаха деловите му срещи.
Разговорите между двете делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, се проведоха в резиденция Чанкая. 

След срещата двамата премиери дадоха съвместен брифинг. 

Йълдъръм е благодарил на Борисов за категоричната позиция на България след опита за преврат миналия юли. Вие бяхте и първият, който след това дойде в Турция, е заявил Йълдъръм.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обсъди бежанската криза с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм в края на август 2016 г.

Борисов е благодарил многократно днес на Йълдъръм за ролята на Турция по бежанския въпрос.

В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликтите, категоричен бе българският премиер.

Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България, добави той. 

След Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед, каза Борисов, цитиран от "Фокус". 

Той пристигна в Анкара непосредствено след визити в Париж и Берлин. В германската столица Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и заяви, че е готов да посредничи за подобряване на отношенията на Анкара с Брюксел.

Днес Борисов напомни многократното преминаване на "границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки" след изборите в европейски държави и референдума в Турция и изрази надежда добрият тон да се върне.

По-късно днес турският президент Реджеп Ердоган ще приеме Борисов в резиденция Аксарай или "Белия дворец". Борисов ще е първият чуждестранен висш държавен представител, който Ердоган приема там.

На срещата освен Ердоган и Борисов от българска страна ще присъства единствено Вежди Рашидов. 

На работното посещение ще се обсъждат бежанския поток, терористичните заплахи за Балканите и отношенията между Анкара и ЕС. 

Довечера турският премиер дава официална вечеря ифтар на брега на Босфора в Истанбул в чест на българските гости. Тя ще започне след залез слънце, тъй като в момента мюсюлманите почитат свещения месец Рамазан и през деня не ядат нищо.

Вечерята ще се състои в исторически обект на Турция - кьошка на Вахдеттин на азиатския бряг на мегаполиса в квартала Ченгелкьой. Кьошкът е бил имение на последния османски владетел - султан Вахдеттин (Мехмед IV), преди той заедно с османската династия да бъде изпратен в изгнание от Ататюрк.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини