Русия унищожи запасите си от зарин

Всички съхранявани в Русия запаси от бойното отровно вещество зарин са унищожени, съобщи Интерфакс, като цитира началника на Федералното управление по безопасно съхранение и унищожаване на химическо оръжие генерал-полковник Валерий Капашин.

Уничтожаването на зарина е приключило 01:00 московско време в понеделник. Капашин напомня, че по-рано Русия е унищожила всички налични запаси иприт и зоман.

По думите на висшия военен към днешна дата Русия е унищожила 98,9% от запасите си от бойни отрови. Става дума за 39,5 хиляди тона от общо 40 хиляди тона бойни отровни вещества, съхранявани в Русия.

Зарин е безцветна течност, без миризма и без вкус, и се използва като химическо оръжие - бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие. Класифициран е като оръжие за масово поразяване съгласно резолюция 687 на ООН. Производството и складирането на зарин са забранени с Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г.

Заринът е 26 пъти по-смъртоносен от цианида. Минималната концентрация, която предизвиква признаци на отравяне е само 0,0005 мг на кубически дециметър въздух. Ако заринът е 0,075 мг/куб. дм, смъртта на човек в заразена зона настъпва в рамките на минута.

Макар заринът да е открит през 1938 год. в германска химическа компания, Хитлер не го използва през Втората световна война.

От 1950 г. НАТО приема зарина като стандартно химическо оръжие и както СССР, така и Съединените щати произвеждат зарин за военни цели.

Преди да бъде забранен, зарин е използван в Ирак:

Март 1988 год. - Два дни през март етническият кюрдски град Халабджа в Северен Ирак (население 70 000 души) е бомбардиран с химически бомби, които съдържат зарин. Около 5 000 души загинават при газовата атака.

Април 1988 год - Зарин е използван четири пъти срещу ирански войници в края на войната между Иран и Ирак, помагайки на иракските сили да поемат контрола върху полуостров Ал Фау.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини