4 столици атакуваха Катар със списък на терористи

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн публикуваха списък на лица и организации, свързани с тероризъм, които били базирани в Катар или финансирани от него.

Това предадоха ДПА и БТА, цитирайки съвместно комюнике на четирите страни. В документа са изброени 59 физически лица и 12 организации.

Същите 4 страни в понеделник първи скъсаха дипломатическите си отношения с богатото емирство в Персийския залив, поставяйки началото на бързо развиваща се и трудно обяснима криза.

Сега те посочват, че са изготвили списъка, тъй като са обещали да се борят с тероризма и да пресушат източниците на финансирането му.

Бизнесмени, политици, фондации

В списъка фигурират духовният лидер на организацията "Мюсюлмански братя" Юсеф ал Карадауи и благотворителните фондации "Катар чарити" и "Ейд чарити".

Като "спонсори на тероризма" са изброени 18 катарци, сред които има бизнесмени, политици, високопоставени членове на управляващата династия. Посочен е и бивш вътрешен министър, отбеляза Ройтерс.

Абдел Хаким Белхадж, бивш либийски ислямистки командир, е сред петимата либийци в списъка. Карадауи и салафитският проповедник Уагди Гонеим са сред 26-имата египтяни.

Изброени са също няколко групировки от Бахрейн, трима граждани на Кувейт, двама на Йордания, двама на Бахрейн, един на ОАЕ, един на Саудитска Арабия и един на Йемен.

Огромен откуп

Египет вчера поиска ООН да разследва огромния откуп, който Катар бил платил на групировка, свързана с "Ислямска държава", съобщи Франс прес.

Така били освободи членове на кралското семейство, задържани в Ирак. Версията, че този откуп е в основата на сегашната дипломатическа криза, бе лансирана по-рано от британски медии. Ходът на Кайро е на практика нейно официално потвърждение.

Ихаб Мустафа, заместникът на постоянния представител на Египет в ООН обвини Катар, че е "платил до един милиард долара на терористична групировка, действаща в Ирак, за да освободи членове на кралското семейство, заловени в Ирак, където са били на лов".

Ако това обвинение се окаже вярно, това би била "ясна подкрепа за тероризма", каза дипломатът.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини