Държавните съдебни изпълнители по-неефективни от частните

Държавните съдебни изпълнители са 15 пъти по-неефективни от частните, сочат статистически данни.

В момента в България има 217 държавни съдебни изпълнители (ДСИ) и 202 частни съдебни изпълнители (ЧСИ). Преди няколко години бе приета именно тази смесена система независимо от гласовете, че те трябва да са само частни, както например нотариусите. На практика и двата вида изпълнители са с напълно равни правомощия.

От години се говори за по-ефективното частно изпълнение, но досега не бяха вадени конкретни данни. Оказва се, че за миналата година частните съдебни изпълнители са събрали 1 млрд. лв. дългове, а държавните - 69 млн. лв. Разликата в двете суми е близо 15 пъти, пише в. "Сега".

Пак през 2016 г. ЧСИ са работили по 210 000 дела, докато ДСИ - по 29 000. От събраното от частните съдебни изпълнители 300 млн. лв. са били в полза на бизнеса - просто са събрани дългове, които фирмите не са могли да уредят по доброволен начин. Пак ЧСИ са събрали 150 млн. лв. по искане на граждани, както и 9 млн. лв. на работници - неизплатени дължими заплати. Други 110 млн. лв. са по дела в полза на държавата и общините.

От събраните от държавните изпълнители 69 млн. лв. 39 млн. лв. са в полза на бизнеса, 23 млн. лв. са на граждани, 2.4 млн. лв. на работници и 6.7 млн. лв. на държавата и общините. 

Събраните държавни такси от ДСИ са 4.3 млн. лв., докато сумата от бюджета само за техните заплати и осигуровки е над 9 млн. лв. В проектобюджета за 2018 г. е предвидено дори увеличение за този бюджет до 14 млн. лв. При ЧСИ десетки милиони левове се внасят към бюджета от ДДС при публична продан, данъци и осигуровки на ЧСИ (20% процента от таксите на ЧСИ представляват ДДС). Заплащат се и осигуровки и данъци и за над 2000 служители, работещи в канторите на съответните съдебни изпълнители.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васко
    0 0
    09:34, 8 юни 2017
    Абе бахти неграмотните журналя, вижте си грешките още в първото изречение!
Последни новини