Турция се надява на нормализация на отношенията с Германия

Турското правителство се надява да подобри дипломатическите отношения с Германия, но трябва и другата страна да положи съответните усилия.

Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от ДПА и БТА. 

Отношенията между двете страни се обтегнаха, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опита да привлече сънародниците си в Германия да гласуват в полза на конституционната реформа, разширяваща президентската власт. 

Неотдавна Турция забрани на депутати от Бундестага да посетят около 250 германски военни, разположени в базата Инджирлик като част от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". 

Забраната беше въведена отчасти като отговор на решението на Германия да предостави политическо убежище на турски войници, обвинявани от Анкара за участие в опита за преврат през 2016 г. 

Йълдъръм каза, че неговото правителство иска да върне отношенията с Германия на нормалното им ниво, но добави, че и Германия трябва да направи съответните стъпки за това. 

Той критикува Германия, че е "твърде толерантна" към поддръжниците на смятаната за терористична организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ и към последователите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти като главен вдъхновител на преврата. 

Германският външен министър Зигмар Габриел ще посети на 5 май Анкара, където ще разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Очаква се главна тема на срещата да бъде спорът за Инджирлик.

Бундесверът извършва полети на разузнавателни самолети в рамките на операцията на коалицията за борба срещу "Ислямска държава".

Турските власти бяха въвели аналогична забрана за посещения в Инджирлик за германски депутати, след като през миналата година Бундестагът прие резолюция, осъждаща арменския геноцид. 

На 15 май Берлин осъди строго „неприемливия“ отказ на Анкара да допусне депутати от Бундестага до базата Инджирлик. 

Заради забраната германското правителство в момента обмисля да изтегли войниците си от базата.

Коментари в сайта

Последни новини