Eрдоган: Турция ще защити границите си от терора!

Турция няма да стои безмълвна на фона на заплахите от създадената в Северна Сирия "терористична държава", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава в. "Сабах", цитиран от БТА.

Ердоган, който говори късно снощи пред представители на местните власти, заяви, че Турция ще направи така, че границите й ще бъдат защитени от терора.

"Тези, които очакват да ни видят да стоим безмълвно на фона на заплахите, произлизащи от терористичната държава, създадена пред очите ни, ще съжаляват", каза Ердоган, визирайки територията в Северна Сирия, контролирана от Партията на демократичния съюз (ПДС), която според Турция е терористичната организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Подобен подход ще означава, че те не разбират духа и позицията на Турция, подчерта Ердоган.

Той говори и за "закрилническото отношение" на САЩ към лидера на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) Фетхуллах Гюлен, живеещ в щата Пенсилвания.

"САЩ трябва незабавно да екстрадират този лидер на терористи и да преразгледат позицията си към няколко терористични групировки", изтъкна Ердоган, визирайки главно подкрепата на САЩ за ПДС.

В публикация, озаглавена "Най-големият удар на силите за сигурност срещу ПКК през последните години", в. "Акшам" съобщава, че в периода от 25 май до 1 юни са били убити 92-ма бойци от ПКК в рамките на продължаващата антитерористична операция в редица окръзи в Югоизточна и Източна Турция. Сред убитите има лидери на групировката.

Акцията на силите за сигурност продължава без прекъсване в окръзите Шърнак, Хаккяри, Диарбекир, Бингьол, Елязъг, Ерзурум, Ардахан, Хатай, Османие и Газиантеп, посочи турската армия.

През изминалата седмица в Югоизточен Анадол са загинали 23-ма войници, сред които 13-имата военни, които загубиха живота си при катастрофа на хеликоптер в окръг Шърнак. 11 военни са били ранени при сражения с ПКК.

При операциите на силите за сигурност са били иззети големи количества оръжия и боеприпаси на ПКК, както и стотици килограми леки наркотици и контрабандни цигари. Производството на наркотици, търговията с дрога и контрабандата на цигари са сред основните източници за финансиране на ПКК.

В. "Сабах" информира днес, че много сирийци се връщат в родината си за свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Сирийските бежанци, намерили убежище в Турция, решават да се върнат за малко в Сирия, въпреки рисковете за сигурността им, отбелязва изданието.

Вестникът съобщава, че ГКПП Джилвегьозю в турския окръг Хатай е бил отворен за преминаване на сирийци към родината им тази седмица. Валийството в Хатай е позволило преминаването в Сирия до 23 юни, а тези, които искат да се върнат в Турция, ще може да го направят до 3 юли. Около 1000 души са преминали от Турция в Сирия през първия ден от отварянето на пункта.

Коментари в сайта

Последни новини