САЩ не местят посолството си в Ерусалим, Израел е огорчен

Израел изрази разочарование от обявеното вчера решение на Доналд Тръмп да не мести засега посолството на САЩ в страната от Тел Авив в Ерусалим.

Това предадоха Франс прес и БТА, допълвайки, че палестинската автономна власт приветства стъпката на американския президент.
 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази разочарование от решението на Тръмп. В същото време той каза, че оценява приятелското отношение на новия американски президент към Израел и "неговия ангажимент да премести посолството в бъдеще".

Според палестинската власт решението на Тръмп е "положителна и важна крачка". То "увеличава шансовете за постигане на мир", заяви Набил Абу Рудейна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

Йордания приветства горещо решението на Тръмп. Асошиейтед прес припомня предупрежденията на Йордания, че преместването на посолството би подсилило екстремистите.

По-рано днес Белият дом обяви, че президентът Доналд Тръмп се е отказал засега от идеята да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Той е подписал заповед посолството да остане в Тел Авив още шест месеца. 

Франс прес отбелязва, че този негов ход е в разрез с обещание, което даде в кампанията за президентските избори през ноември м.г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини