Д-р Биркан Гюней: Износването на тазобедрената и колянната става води до трайна инвалидизация

Здравна беседа с Д-р Биркан Гюней, ортопед  травматолог в УМБАЛCM „Н.И. Пирогов” в София

Д-р Биркан Гюней е роден в ардинското село Горно Прахово през 1978 г. През 1991 г. заедно със семейството си се изселва в Турция. Завършил е Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. През 2005 г. започва специализация „Ортопедия и Травматология“ в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”. От 2008 г. работи в IV-та Ортопедия и Травматология в „Пирогов”.

Износването на тазобедренната и колянната става е най-често срещаното ставно заболяване сред хората в напреднала възраст. Остеоартрозата на големите стави, представлява дегенеративно невъзпалително заболяване на ставите, което се предизвиква от структурни нарушения на ставния хрущял с последващо разрушаване на костите образуващи ставата.
Въпреки, че е болест на напредналата възраст, причина за която се смята стареенето на хрущяла, остеаортрозата започва да се среща все по-често и при млади хора.
За да бъде здрав хрущялът и за да функционира нормално, трябва да има баланс между анаболните и катаболните процеси в него. При остеоартрозата се наблюдават структурни промени, които водят до намаляване еластичността на ставния хрущял, ранното му стареене и влошаване на неговия капацитет, което води до неспособността му да се противопостави на механичния стрес и да издържа на физическото натоварване. Тя губи ролята си на амортисьор, който да омекотява движението между костните повърхности и след време, ако болестта прогресира, хрущялната тъкан може да изтънее напълно и костите да започнат да се трият помежду си. Промени настъпват и в подлежащата кост. Появява се склероза в субхондралната кост, разрастване на остеофити (шипове) и образуване на малки кисти около ставната повърхност. Ставната капсула се уплътнява.
Основна клинична проява на болестта е болката.С напредването на болестта започва ограничение в подвижността , болка при активни и пасивни движения, оток на засегнатите стави и деформации.

Коксартрозата е с най – тежки последици като проява на артрозната болест. Тазобедрената става изпълнява носеща функция. Тя поддържа стойката и осъществява придвижването в пространството.Нейното увреждане води до трайна инвалидност. Гонартрозата (засягане на колянната става)е също много честа проява на остеоартрозата,която води до инвалидизация.

Кога е необходима смяна, на износената става с изкуствена?

Ако лекарствата, промяната в начина на извършване на ежедневните Ви дейности, дори използването на помощни средства като патерици и бастун, не помагат, е необходимо хирургично лечение – смяна на ставата. Повечето случаи, с отлагането на операцията  се увеличва контрактурата на ставата и се задълбочава разрушаването на костния субстрат.Това води, до затруднение в изпълнението на самата операция и забавяне в следоперативното възстановяване.

Основните ползи от една успешна смяна на става най-общо са:

Намаляване и в последствие изчезване на болката в  ставата

Възстановяване на подвижността (движенията) в ставата

Подобряване на качеството на живот.

 

Д-р Биркан Гюней, ортопед  травматолог в УМБАЛCM „Н.И. Пирогов”

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини