Футболен клуб в Кърджали е получавал 10 бона годишно,без да развива дейност

Изображение 1 от 4

    Футболен клуб в Кърджали е получавал ежегодно по 10 бона без да развива дейност.Проверка на общински съветници установила,че няма тренировъчна дейност.Това съобщи на сесия на местния парламент неговия председател Раиф Мустафа.С този пример Мустафа обоснова необходимостта от строг контрол върху спортните клубове,както и затягането на финансовата дисциплина заложени в Плана за финансово оздравяване предложен за обсъждане на днешната сесия от кмета инж.Хасан Азис.Ако един клуб е прекратил дейност,трябва ли да наливаме пари в него.Проверките на клубовете трябва да продължат.Не сме отказали финансиране,не спрели нито едно спортно мероприятие,но има забавяне на разплащането с клубовете,което ще бъде наваксано.Това каза още градоначалникът.

    Темата за финансирането на културните мероприятия,спортните дейности и младежки изяви скара днес съветниците от ДПС с техните колеги от опозицията.Съветниците от ГЕРБ,БСП и РБ бяха категорично против орязването на дейности, които се отнасят най-вече за младите хора в общината.Те поискаха промени в Плана за финансово оздравяване за периода 2017-2019 г.,като в противен случай заплашиха,че няма да го подкрепят.Председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов изрази мнение,че в предходния план обхващащ 2016 г. средствата за култура,спорт ,младежки дейности са били драстично орязани.18 000 са били съкратени за спорт,18 000 за общоградски тържества.Спортните клубове били орязани с 67 000 лева.Той каза още,че споменатия футболен клуб е фалирал,защото не е получил субсидии за 2015 и 2016 г.

    Съветникът от БСП Георги Кючуков се обяви за развитие на туризма и вкарване на повече пари в общинската хазна.Радослав Милев от РБ пък припомни,че в плана за 2016 г. са вкарани две конкретни предложения,които са щели да донесат на общината половин милион приходи:Синя зона и либерализиране на пазара на електроенергия.

    Кметът инж.Хасан Азис посочи,че за една година общината е постигнала икономии от 1496000 лева.Това става без да се спрат разходи за пътища,ремонти,канализация на малките населени места.Държавата отпуска 1,5 млн.за капиталови разходи което е крайно недостатъчно.През последните 7 години 60% от общините увеличиха много задълженията си.Поддържат се само София,Пловдив,Бургас и Варна,категоричен бе градоначалникът.Той припомни,че в период когато ДПС е бил в централната власт за общините са били заделяни 500 млн.лв.Сега няма нито лев,подчерта Хасан Азис.Той се обяви против политическия популизъм и поиска да се говори с конкретика.

    Плана за финансово оздравяване за периода 2017-2019 г. бе приет с гласовете на съветниците от ДПС.Те подкрепиха и предшествалия го Отчет за финансово оздравяване за периода 2016-2019 г.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини