Избираме между Трифон Зарезан и Свети Валентин

Влюбените празнуват днес деня на Свети Валентин, a у нас по стар стил отбелязваме Празника на виното Трифон Зарезан. В България докато някои категорично отричат католическия празник Свети Валентин, други нямат нищо против да почетат подобаващо и двата празника. На Свети Валентин всички влюбени изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони. Обичайно е да се подаряват и цветя. На този ден още през ХІV век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. "валентинки". Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречени Валентин, живели през ІІІ век.
Обичаят по разменяне на картички и други любовни сувенири започва да се развива в Англия и Франция през 14 и 15 век и става особено популярен в САЩ през 19 и 20 век.

По стар стил днес е и денят на Трифон Зарезан. По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност. Ритуалът е почти еднакъв в цялата страна. Всеки стопанин, щом пристигне на лозето си, се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва пръчки от три корена и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от огнището от Бъдни вечер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини