Съдът отмени Националната здравна карта

Върховният административен съд отмени Националната здравна карта, която беше ключова част от планираната от бившия здравен министър Петър Москов реформа. 

Решението е на тричленен състав на ВАС. То определя за нищожно решението на Министерския съвет, с което беше утвърдена Националната здравна карта. 

Идеята беше след изработването на Национална здравна карта Здравната каса да може да избира с кои болници да сключва договор в райони, в които има излишък от лечебни заведения. 

Националната здравна карта беше атакувана в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването и от Сдружението на частните болници в България.

Подобно на немалка част от документите, прокарани от Москов, Националната здравна карта е отменена заради неспазени процедури, а не по същество. Причина за оспорването на документа в съда е, че той не е бил публикуван в Държавен вестник. 

Решението на ВАС може да бъде обжалвано, затова новият здравен министър Николай Петров ще трябва да реши дали то ще бъде обжалвано, или ще се съобрази с решението на съда и документът ще бъде публикуван в Държавен вестник. Съществува и вариантът новото ръководство на здравното министерство да се заеме с изработването на изцяло нова Национална здравна карта. 

Изготвената по времето на Москов Национална здравна карта отчете сериозен недостиг на лични лекари, педиатри и специалисти в доболничната помощ. Според документа личните лекари са с 437 по-малко от необходимото, педиатрите - с 405, а специалистите в доболничаната помощ - с около 400.

В края на март ВАС отмени окончателно регистрацията с пръстов отпечатък в болниците, която също беше въведена от Петър Москов. 

За въвеждането на системата бяха платени около 400 000 лева, а болниците трябваше сами да си закупят четците, всеки на стойност 286 лева.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини