16-годишен почина в САЩ, изпил три кофеинови напитки за два часа

16-годишно момче от Южна Каролина в отлично здраве почина, след като изпило 3 кофеинови напитки за по-малко от два часа. 

Дейвис Алън Крайп изпил едно лате, газирана напитка, съдържаща кофеин, и енергийна напитка за по-малко от два часа. Момчето припаднало малко след това в двора на училището, а по-късно починало. 

Според съдебния лекар Гари Уотс причината за смъртта на Дейвис е сърдечен пристъп заради кофеина, който причинил аритмия.

Момчето не страдало от сърдечно заболяване или затлъстяване. 

Уотс е категоричен, че не става въпрос за предозиране с кофеин. По думите му инцидентът е станал заради твърде краткото време, за което починалото момче е изпило кофеиновите напитки. 

Общото количество на кофеин в напитките, които Дейвис изпил, преди да почине, се равнява на около 470 мг. Приемът на повече от 400 мг кофеин дневно би могъл да причини ускорен пулс, пивишено кръвно налягане, аритмия, разтреперване, нервност, инсомния и паник атаки, показват данни на Европейския орган за безопасност на храните от 2015 г. 

Не казваме, че смъртта му е причинена от количеството кофеин в неговия организъм. Става въпрос за това, че са приети за кратко време, като приетата накрая енергийна напитка е това, което в крайна сметка е причинило сърдечния пристъп, казва лекарят, цитиран от Reuters. 

Не казваме нищо против кофеиновите напитки, но сме на мнение, че хората трябва да внимават какво количество кофеин приемат и по какъв начин, както се налага да внимават по отношение на алкохола и цигарите, подчерта Уотс. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини