Тръмп казал на Русия за готвено сваляне на самолет

Животът на шпионин, внедрен от Израел в "Ислямска държава", е бил застрашен, след като Доналд Тръмп разкрил секретна информация пред руски дипломати.

Съобщението на американската телевизия Ей Би Си, цитирано от БТА, е пореден епизод от скандала след срещата на американския президент с руския външен министър Сергеей Лавров миналата седмица.

Шпионинът предоставил информация за заговор на ИДИЛ да свали пътнически самолет, пътуващ за САЩ, чрез бомба, скрита в лаптоп.

Разузнавателното сведение било споделено със САЩ, при условие че източникът остане засекретен.

През 2015 г. ислямисти поеха отговорността за взривяването на руски пътнически самолет с над 200 души на борда над Синайския полуостров. Според съветника по национална сигурност към Белия дом генерал Макмастър това оправдава споделянето на информацията с руските дипломати.

"Това бе контекстът на разговора, в който бе напълно уместно да се сподели за заплахата, станала основа за общи действия и координация", посочи генералът, цитиран от Ей Би Си.

Междувременно САЩ обявиха, че ще разширят забраната за лаптопи и подобна електронна техника в пътническите салони на самолетите за САЩ. Ограниченията ще обхванат и самолети, идващи от Европа.

"Много, много успешна среща с Лавров"
От друга страна президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи, че е имал много успешна среща с руския външен министър Сергей Лавров, предаде БТА.

"Имахме много, много успешна среща с външния министър на Русия", заяви Тръмп на общата пресконференция с турския президент Ердоган.

Той каза, че с Лавров двамата са говорили за борбата с тероризма и допълни "ние ще имаме много голям успех в идните години".

Президентът каза, че САЩ искат да имат колкото се може повече партньори, с които да се борят с тероризма, предаде ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини