Кой е 22-годишният хакер, който случайно спря глобалния вирус WannaCry?

22-годишният Маркъс Хъчинс от югозападна Англия дори не е стъпвал в университет, но преди броени дни успя да спре разпространението на поразилия хиляди компютри по целия свят вирус WannaCry. "Гардиън" разказва как британецът е съумял да се противопостави на глобалната заплаха, да я спре за около 8 британски паунда или 18 лева и как успехът му го извадил от анонимността. 

В събота Хъчинс, който работи от дома си за компания за киберсигурност в Лос Анджелис, почти неволно открива как да спре разпространението на злонамерения файл, заключващ достъпа до компютрите и искащ 300-600 долара за възстановяването му.

Програмистът и блогър, създател на сайта MalwareTech, започва работата си в бизнеса с киберсигурност веднага след гимназията именно заради блога си и уменията си за писане на софтуер. Но преди "петте минути слава", както казва той, нито приятелите му са знаели за онлайн заниманията му, нито останалите хора са били наясно със самоличността му. Това се променя след като WannaCry се разпространи по света. 

"Бях на обяд с приятел, прибрах към 15 часа и видях наплив от новини, че Националната здравна служба (NHS) и различни британски институции са поразени", обяснява Хъчинс за миналия петък, когато вирусът се появи. 

Специалистът се сдобива със злонамерения файл и забелязва, че той се свързва с определен нерегистриран домейн. Без да знае какви ще са последиците, британецът регистрира адреса.

"Трябва да призная, че не бях наясно дали регистрацията на домейна ще спре малуера (бел. рел. - злонамерен софтуер) докато не го регистрирах, така че първоначално бе случайно. Мога само да добавя "случайно спрял международна кибератака" към резюмето си", казва скромно Хъчинс. 

Въпреки това младокът предупреждава, че стореното от него няма да сложи край на вируса. "Не е приключило. Атакуващите ще разберат как го спряхме, ще променят кода и ще започнат отново", категоричен е той. 

След неволния успех на Хъчинс медиите са по петите му, опитвайки се да установят самоличността му, най-вече ръководейки се по обстойния му профил в Туитър, в който си личат, сред други интереси, и любовта му към морето, сърфа, Тейлър Суиф. Два дни по-късно добрият хакер се буди, а снимката му вече е разпространена. Славата обаче не го трогва или плаши. 

"За протокола, не се "страхувам за сигурността си", просто съм недоволен, че се опитвам да помогна с изчистването на цялата бъркотия от петък, докато звънецът на вратата звънни постоянно", написа Хъчинс в Туитър.

Макар че раздразнението му е очевидно, британецът вижда забавната страна на нещата, докато журналистите чакат пред дома му.

"Забавното във всичко това е, че трябва да прескачам задната ограда, за да избегна журналисти", разказва Маркъс Хъчинс. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини