Cassini засне летните облаци на Титан

Корабът Cassin прелетя край Титан и засне метановите облаци. На снимките се виждат тъмни петна на повърхността на спътника на Сатурн близо до полюса. Това са въглеводородните морета и езера на Титан. НАСА публикува снимките на сайта си.

Една точка на изображенията съответства на три километра. Снимките са направени на 7 май 2017 год., когато Cassini прелетя на на около 500 хил. километра от Титан. Това не е близко, а отдалечено прелитане, след направените корекции на треакториата на космическия коран. Сега той обикаля около Сатурн, прелитайки между най-вътрешния пръстен и гигантската планета. Учените бяха изненадани от откритието, че там няма нищо - буквално единични прашинки срещана Cassini при прелитането през тази пролука. Все още не е ясно защо космосът там е толкова празен.

Титан е най-големият от 62-та спътници на Сатурн. Диаметърът му е 1,5 по-голям от лунния, а масата - почти два пъти по-голяма от тази на нашия естествен спътник. В атмосферата на Титан се състои предимно от азот с метан, който образува облаци. Релефът на Титан е сложен, има въглеводородни езера (морета). Климатът на този спътник на Сатурн си има стоите явления. НАСА пояснява, че това са летните облаци на Титан.

Мисията на космическия кораб Cassini е в последната си фаза - "Големият финал" и ще приключи на 15 септември 2017 года. НАСА ще спусне кораба на Сатурн.

Видеото показва траекторията на Cassini и близкото му прелитане до Сатурн на 26 атрил 2017 год.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини