Самоуправлението в „Славейков“ в нов състав и със зрелищно тържеств

Днес е Денят на Европа и Денят на победата – 9 май, но за учениците от СУ „Петко Рачов Славейков“ това по традиция е ден на самоуправлението. Точно в 8 часа сутринта, преди началото на първия учебен час, учениците взеха властта в свои ръце. По обичайната традиция директорът Милко Багдасаров предаде символа на властта, медальон – бухалче, на председателя на Ученическия парламент Супита Шенкова от 11“в“ клас. „Директорката за един ден“ представи екипа си пред събралите се в учителската стая педагози и ученици. Симона Калекова от 10“б“ в ролята на заместник–директора за прогимназиален и гимназиален етап Пепиния Китова, Демет Джамбазова от 9“а“ клас като заместник-директора „Човешки ресурси“ Галя Карапеткова, Ребека Гаджева от 10 „в“ клас в кабинета на заместник-директора за начален етап Маргарита Демирева, Сонер Яшар от 11“б“ клас в ролята на гръмогласния заместник–директор по административно-стопанските въпроси Атанас Атанасов, Преслава Митева от 8“в“ и Кирил Боев от 10“б“ в ролята на педагогическите съветници Нешка Шопова и Георги Кючуков, Виктория Борисова от 10“б“ като училищния психолог Добрина Стойчева. Административните задължения на завеждащия компютърни кабинети Гроздан Грозев и помощника му Атанас Динков поеха съответно Стамен Сарчев и Вълко Илиев от 10“а“, на касиерите заместници станаха Николай Димитров от 9“а“ и Шюкрю Шенол от 11“б“, Микаела Огнянова от 10 „б“ пое административно–техническата служба в лицето на Росица Момчилова. След предаването на властта, учениците, поели постовете от ръководството, се отправиха за оперативка в кабинета на директорката, където им бяха поставени дневните задачи.

  Изключително развълнувани да стъпят в обувките на училищния учителски състав, момчетата и момичетата имаха въможността да изпитат задълженията и трудностите на един съвременен преподавател.
 
  Както всяка година учителката по музика Катя Кирчева продължи своята иницитива „На чаша руски чай“ във фоайето на „училището за шампиони“. Там тя представи как се приготвя традиционен руски чай със самовар и щедро почерпи колегите си и учениците.

  Програмата на деня продължи със специалното тържество по случай Деня на Европа, което се състоя от 12 ч. на сцената в двора на училището. Празникът започна с излитането на „Славейков Airlines“. Публиката беше приветствана от четирите красиви стюардеси на Боинг 747, които съобщиха предстоящия маршрут на днешното пътуване. Участниците в състезанието от 5 до 8 клас имаха за задача да представят 28-те европейски държави, изтеглени предварително от тях. Всеки клас презентира съответна държава по собствен уникален начин - някои с песни, други с танци, а трети с вкусни ястия, характерни за страните.

Впечатлено от изобретателността на учениците, журито в състав Супита Шенкова, Демет Джамбазова, Сонер Яшар и днешния ученик в 8“б“ клас Милко Багдасаров бе изключително затруднено в избора на победителите. Първото място заеха 5 „б“  клас и Австрия, които наред с традиционните храни впечатлиха с  виенски валс, виенско кафе и представиха макет на виенско колело. Те бяха наградени с еднодневна екскурзия до желана от тях дестинация. Второто място заеха 7„а“ , които представиха Финландия с Дядо Коледа, сауна и танц, а за награда получиха шоколадова торта. На трето място от класацията за най-добре представена държава журито класира учениците от 5„г“ клас, които се бяха постарали изключително много да ни запознаят с Испания.  

В края на учебния ден Супита Шенкова върна властта на директора Милко Багдасаров като му благодари за дадената възможност. Сподели, че въпреки натоварването през работния ден екипът й очаква с нетърпение следващия ден на ученическо самоуправление, който ще бъде през ноември по време на патронния празник.

Автор: Преслава Митева, заместник на Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини