Инж. Хасан Азис участва в благотворителен търг в Звезделина

Зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис участва в благотворителен търг в село Звезделина. Той закупи парче месо и го дари обратно на организаторите. Заедно с него бяха още областният председател на ДПС  инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Ерол Мехмед и Адлен Шевкет,

общинския лидер на ДПС в Кърджали и зам.-кмет на община Кърджали Мюмюн Али, зам.-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю, който е родом от Звезделина. Те също се включиха в благотворителния търг.

Всяка първа събота на май до гроба на митичното момиче, наричано Назар, което се намира на самия бряг на яз. "Студен кладенец" се прави културно-религиозен събор (мае). На него се колят като курбан телета и се раздава пилаф.  Идвам много хора от околните села и изселници от Турция. Организатор на проявата е 50-годишният Вели Хади от Звезделина.

Всички присъстващи бяха нагостени с 12 казана пилаф, приготвени от местния майстор Хади Вели.

"Традицията е повече от 500 години. Легенда разказва, че девойката Назар е убита при голяма битка в района. Погребана е там, където е намерен трупът й, а гробът й се превръща в култово място за местните хора", сподели кметът на Звезделина Селиме Али. Тя уточни, че събраната сума от благотворителния търг се използва за курбана за следващата година или се правят ремонти.

Зам.-председателят на ДПС инж. Хасан Азис и народните представители от Движението  разгледаха в центъра на селото и ново изградения обреден дом.

В рамките на маето бе организиран и футболен турнир. След оспорвани срещи победител е тимът на село Жинзифово.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини