Кърджали чества Гергьовден с военни маршове

Кърджали чества Гергьовден с военни маршов С военни маршове, цветя и венци Кърджали чества 6 май - Денят на храбростта и Българската армия. В общоградското тържество се включиха много кърджалийци.В ритуала пред Паметника на освободителите в Градската градина участваха зам.- председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.- кметовете на община Кърджали инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, заместник - началникът на Областния военен отдел майор Златко Белев, зам.- областният управител Таня Тютюнджиева, ветерани от войните, офицери и сержанти от запаса и резерва, представители на Военния клуб, на политически партии, граждански организации. 
Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към хилядите български воини, загинали на бойните полета за свободата и независимостта на България от името на зам.– председателя на парламента Цвета Караянчева, на народния представител Адлен Шефкед, на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис, на областния управител Начо Ковачев, на председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, на омбудсмана Расим Муса, на политически партии и държавни институции. 
„Днешният ден е ден българските победи и националната саможертва. Ден, в който се прекланяме пред нашите предци, загинали за Отечеството ни. Нашата славна армия е символ на българската държавност”, каза в словото си заместник-началникът на Областния военен отдел в Кърджали майор Златко Белев и припомни ролята й за отстояване независимостта на България, както и ролята на армията в днешни дни. 
„На този ден поздравяваме нашите достойни ветерани,българските офицери, сержанти и войници за гарантиране на суверинитета и териториална цялост на страната и за развитието на България по мирен демократичен път”, каза още майор Белев и посочи, че през 2017 година се навършват важни годишнини - 145 години от рождението на забележителния военен тактик и педагог полк. Борис Дрангов и 100 години от неговата героична гибел при ожесточените боеве при Завоя на Черна, както и 105 години военно академично образование в България. 
Бяха припомнени имената на генералите Данаил Николаев, Иван Фичев, Радко Димитриев, Калин Найденов, Климент Бояджиев, Георги и Владимир Вазови, завещали непреходен пример за доказано военно изкуство.
Заместник-началникът на Областния военен отдел посочи, че Кърджалийският гарнизон е наследник на 10 –та пехотна Родопска дивизия, на славните 10-ти, 44-ти и 47-ми пехотни полкове и Втора гранична бригада.„Ние носим в сърцата си имената на командирите на Кърджалийската дивизия ген.Иван Шкойнов, полк.Васил Бойдев, полк Борис Харизанов.Нека се преклоним пред стотиците офицери, сержанти и войници, които са служили в части и подразделения на 17-та мотострелкова дивизия и 5-ти граничен отряд, дислоцирани в градовете Кърджали, Момчилград, Крумовград и Ардино през Студената война, пехотинци, артилеристи, танкисти, зенитчици, свързочници, граничари, всеки допринесъл с воля и професионализъм за изграждане на българската армия”, каза в словото си майор Белев и подчерта, че Българската армия е сред най е уважаваните български институции и че днес изпълнява достойно конституционните и съюзнически задължения в системата на сигурност на страната, НАТО и ЕС.
В честването на Гергьовден и 6 май -Денят на храбростта и Българската армия в Кърджали участва градският духов оркестър, който изпълни познати военни маршове, повдигали духа на българските бойци, актьорът Борислав Христов от ТМЦ ”Димитър Димов”, певческият състав при Народно читалище”Родопски фар 1938” и клуб”Пъстро хоро” при читалище „Обединение”.
Кърджали бг вести

е

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини