Акушерки от Кърджали съветваха жени за бременността и профилактиката на раковите заболявания

Информационни материали и съвети за бременността, профилактиката на рака на гърдата и рака на маточната шийка даваха днес акушерки от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД гр. Кърджали. Инициативата е по повод Международния ден на акушерката – 5-ти май.

Организирани бяха срещи с различни групи жени, включително и бременни, с цел тяхното по-добро информиране за по значими въпроси свързани с женското здраве.  Проведе се и среща-дискусия с работнички от шивашко предприятие „Артекс България" ЕООД, които бяха запознати как да откриват най-ранни симптоми за заболявания, като рак на гърдата и рак на маточната шийка. Бяха дадени ценни съвети и брошури на бременни жени с цел по-леко и безпроблемно протичане на тяхната бременност.

"Идеята е да се насочи общественото внимание към значимостта на акушерската професия в национален и световен мащаб и да се окаже признателност на уникалната професионална помощ, която акушерките оказват на майката, новороденото и като цяло на репродуктивното здраве на жената", споделиха младите акушерки Елена Григорова и Къймет Вели. Те изказват своята благодарност на ръководството на фирма "Артекс България" в лицето на ръководителя им Николай Иванов за бързото и топло откликване и за приемствеността.

Акушерките са квалифицирани медицински специалисти с висше образование, които се грижат за бременните, родилките и техните бебета. Те са от изключително значение за намаляване на майчината и неонаталната смъртност.
Гюнер Шукри
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини