Австрия иска промяна на шенгенските правила

Австрийски министри обявиха, че искат промяна на правилата за управление на Шенгенската зона, така че да могат да удължават граничния контрол, който изтича в края на тази година, съобщава Франс прес.

Коментарите са във връзка с изявлението на Брюксел във вторник, че наложените заради мигрантската криза през 2015 г. гранични проверки от Австрия и други четири държави трябва да бъдат прекратени до ноември тази година.

Ако сега Европейската комисия заявява, че друго удължаване на контрола по националната граница след ноември не е възможно заради правни причини, то ние съвместно трябва да приемем закон за допълнителен контрол, каза военният министър Ханс Петер Доскозил пред местната агенция APA.

Ако граничният контрол е нужен заради увеличаване на нелегалната имиграция, ние не трябва да се крием зад бюрократични правила, а да направим граничния контрол възможен, изтъкна от своя страна външният министър Себастиан Курц пред обществено радио Oe1.

Австрия, Дания, Германия, Швеция и Норвегия въведоха гранични проверки преди две години и ги удължиха на няколко пъти. Но Брюксел обяви, че за последно ще разреши удължаване на проверките от средата на май до ноември.

Преди два дни Швеция съобщи, че прекратява системните проверки по границата с Дания.

Доскозил изтъкна още, че 9 700 мигранти са влезли на територията на Австрия тази година, 6 600 от тях са подали документи за убежище.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини