До 2020 г. всеки втори у нас ще е с алергия

Около 40 на сто от страдащите от алергичен ринит развиват астма, каза пред журналисти алергологът доц. Мария Стаевска по повод Световния ден за борба с астмата.

По думите й лечението на алергичния ринит е най-добрата профилактика на астмата, но НЗОК не го реимбурсира, а заплаща лечението, чак когато астмата е развита.

Близо 20-30 на сто от хората в България са засегнати от алергичен ринит, а между 1 и 15 на сто - имат астма, като данните за страната ни не се различават от тези в останалите европейски държави, допълни доц. Стаевска.

Официална статистика за ръста на астматичните и алергични заболявания обаче у нас няма. Последното изследване е отпреди 10 години и показва, че 8 процента от българите страдат от астма, предаде БНР.

До 45 на сто от алергичните пациенти пък не знаят, че имат някаква алергия.

"Най-силни алергени в момента са полените и се очаква висока чувствителност у пациентите с брезови алергии", добави доц. Стаевска.

Алергологът съветва родителите да оставят децата си в максимално естествена среда - близо до растения и животни, тъй като имунната система на "градския" човек вече не е научена да "отговаря" на алергените, така както е било преди десетилетия.

Председателят на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и хронична обструктивна белодробна болест, Диана Хаджиангелова допълни, че астмата е най-често срещаното хронично заболяване в детска възраст. Тя цитира прогнози, според които до 2020 г. всеки втори българин ще има хронични респираторни алергии.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георги
    1 0
    21:20, 2 май 2017
    Всички алергии идват от храните. Това което ядем не е храна, а отрова! Който държи на здравето си нека прочете книгата на Росица Тодорова " Храна ли ядем или отрова" и много неща ще си обясните. Човек трябва да държи на здравето си докато е здрав, а не след като се разболее.
Последни новини