Георге Иванов ще даде мандат на Зоран Заев при гаранции за целостта на страната

Президентът Георге Иванов ще даде мандат на социалдемократите на Зоран Заев и албанските партии при гаранции за целостта на Македония, съобщава БНТ.

Официалната позиция на македонския държавен глава бе съобщена след среща с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа Хойт Браян Ий, който посредничи за решаване на политическата криза. На срещата стана ясно, че САЩ официално признават новия председател на парламента Талат Джафери и очакват бързо съставяне на правителство.

ВМРО-ДПМНЕ запази мълчание и не обяви дали ще излезе в опозиция след вчерашната среща с американския пратеник.

Президентът Георге Иванов не отстъпва, ще даде мандат на социалдемократите и албанските партии, ако гарантират унитарността на Македония, но Тиранската платформа не дава такива гаранции, написаха от президентския кабинет след срещата му с помощник-държавния секретар на САЩ Хойт Браян Ий, допълва БНТ.

Талат Джафери е първият албанец, избран за председател на парламента, откакто Македония стана независима през 1991 г. През 80-те, когато Македония беше част от Югославия обаче албанец стана председател на парламента и това не провокираше напрежение.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини