Празник на слънчевия часовник в обсерваторията

За 10 поредна година вчера в Кърджали се проведе съвместната инициатива на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” и СУ с природо-математическа насоченост „Отец Паисий” „Празник на слънчевия часовник”. Тазгодишното издание съсредоточи вниманието на участниците – деца от 5 до 7 клас в учебното заведение, макар да не липсваха и по малки и по-големи, върху рисунки-акварели.
„Впечатли ме, че без да имат специална подготовка по астрономия, в творбите си децата бяха почувствали Космоса, смесвайки мотиви от реалността и фантастиката”, каза след Празника на слънчевия часовник директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян. 
Общо 50 рисунки на малките художници от най-старото учебно заведение в Кърджали бяха представени по време на проявата. В нея участваха и техните учители – художниците Иван Стойчев и Северина Вълчева. А празника бе уважен от заместник-кмета по хуманитарните въпроси в община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя връчи и 17-те награди – книги с астрономическо съдържание и сувенири, на отличилите се с рисунките си ученици. На всички останали бяха раздадени сертификати за участие в Празника на слънчевия часовник.
„За нас е важно да поощрим децата и развихрим тяхната фантазия в представите им за Космоса, а не толкова да класираме представените творби”, коментира големия брой награди и раздадените сертификати Агоп Узунбохусян. 
Кърджалийци помнят и предишни издание на Празника на слънчевия часовник. И днес графитите от празника под мотото „моето извънземно братче” са част от интериора на обсерваторията в Кърджали. А слънчевия часовник изработен от младите астрономи и поставен в югоизточната част на СУ”Отец Паисий” отмерва часовете от денонощието с голяма точност при хубаво време. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини