Турция не е заплаха за България, а Ердоган не е авторитарен диктатор

"Да наречеш демократично избран лидер авторитарен и диктатор е абсолютна глупост - той е демократично избран."

Това заяви турският посланик Н.пр. Сюлейман Гьокче на въпрос за президента Реджеп Ердоган в интервю за Нова тв тази сутрин.

Той определи референдума, разширил изключително много правата на президента, като "успешен". Според посланика резултатът от допитването не е прекомерна власт за президента, а спокойствие за хората.

"Имахме много важен референдум с много голямо участие на хората. Разликата (между хората, отговорили с "да" и тези, избрали "не" - бел. ред.) беше много малка, което е напълно нормално при такива референдуми. Така беше и за Брекзит. Мисля, че беше успешен. Не съм съгласен с критиките, че не е бил честен. Имаше стотици тв станции, вестници, радиостанции в Турция. Кампанията преди референдума беше по-дълга от месец. Всеки показа своите виждания, огласи и след нажежена кампания референдумът беше проведен."

На въпрос може ли 2 млн. фалшифицирани гласове да са обърнали вота на турците на референдума, той отговори, че не вижда проблем, а работата на секционните комисии е отговорност единствено на секционните комисии.

Н.пр. Гьокче бе попитан и за острото изказване на българския президент ген. Румен Радев, който заяви в отговор на въпрос за намеса на Турция в изборите у нас: "България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона".

Няма да отговарям на президента Радев, категоричен бе посланикът. Турция не се намесва във вътрешните работи на която и да е държава, допълни той. Нарече упреците неоснователни и манипулативни.

За да подчертае, че Турция не се меси в политиката у нас, той заяви, че нито веднъж България не е депортирала член на ПКК, когато страната му е искала това. Допълни, че ПКК безспорно е терористична организация.

"Турция е много добър съсед на България, на всички държави около нея. Категорично и с уважение отхвърлям говорене със заплахи. Смятате ли, че Турция е заплаха за България? Категорично не", заяви Н.пр. Гьокче. "Турция гарантира мир и просперитет за всички съседски държави, включително за България. Нека да спрем дотук", допълни той.

"Познаваме България много добре. Оценяваме и подкрепяме просперитета и стабилността във вашата държава. Въпросът е цялото това замърсяване и заразяване с негативизъм и разговори, които водят към негативизма. Това е станало национално хоби, за да убиваме времето си."

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини