Ротари прехвърли мост между децата на Кърджали и Одрин

    Ротари прехвърли мост между децата на Кърджали и Одрин.По инициатива на Ротари клуб „Мимар Синан” от турския град и Ротари клуб-Кърджали талантливите деца от двете страни на границата си дадоха среща и показаха свои рисунки.Това се случи на 23 април Деня на детето,който южните ни съседи честват според повелята на Мустафа Кемал Ататюрк.В изпълненият с хора център на Одрин бе организирана изложба от детски рисунки.Тя е част от проекта „Заедно на един мост” иницииран от пастпрезидента на Ротари клуб „Мимар Синан” Нихат Йозташ.Домакини на проявата бяха учениците от Средното училище по изящни изкуства „Хасан Риза”.В първите две години от съвместните турско-български изяви на децата в Одрин са гостували техни връстници от СУ”Владимир Димитров-Майстора” и „СУ”Отец Паисий”.Сега групата от Кърджали включваше членове на школата по рисуване към Обединен детски комплекс с ръководител Севинч Еминова,които представяха различни училища,както и представители на музикалната школа към Дома на културата.

      Рисунките на децата бяха посветени на родния край.

      Изложбата бе част от многобройните прояви в Деня на детето.Тя предизвика интереса на валията на Одрин и консулът ни в града Андон Андонов.Лично кметът на града Реджеп Гюркан уважи проявата на младите таланти.Той  връчи сертификати за участие на децата от Кърджали и Одрин.

      На официална вечеря към участниците в проекта приветствие произнесоха президентите на двата Ротари клуба.Президентът на Ротари клуб-Кърджали Себахатин Гьокче припомни,че проектът е стартирал в по-малък мащаб,но идеята на ротарианците е той да обхване три държави-България,Турция и Гърция,като бъдат включени и деца от Комотини.Гьокче призова инициативата да прерасне в хубав празник,в който освен изящни изкуства и произведения на словото да има и музикални изпълнения.Мирът започва от децата,ние възрастните търсим начин да им помогнем,отбеляза президентът на Ротари клуб-Кърджали.Той припомни,че Ротари е хуманитарна организация,която помага не само на деца в неравностойно положение,но и млади таланти.

    Президентът на Ротари клуб „Мимар Синан” Ахмет Хошгьор бе лаконичен,че музикалните изяви трябва да се разширят и да има българско участие в традиционния музикален конкурс в Одрин.Тази година не е имало наши представители.

      Директорката на ОДК Златка Пеньова насърчи децата да развиват своите таланти.Тя благодари на общините Кърджали и Одрин за съдействието,както и на училището домакин.

     Селяхтин Яйля,директор на средното училище по изящни изкуства,представи работата на своите възпитаници и изрази надежда че Ротари клубовете ще продължат да помагат.

      Бъдещият президент на Ротари клуб Кърджали Бахар Палова бе категорична ,че ротарианците ще подкрепят проекта и ще го развиват.

    Хюля Мосун от училището-домакин изрази мнението на всички участници:Това е проект осъществил мост между двата града.Той е произведение на изкуството на нашите деца.

     Младите художници от Одрин ще гостуват на своите връстници на 12 май в Кърджали.Те ще имат пленер на Перперикон.Ще бъдат представени техните творби в ОДК.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ке
      Келле баба
      1 0
      11:18, 24 апр 2017
      Турция е опозорена с арменските кланета, милион и сто хиляди души, и тяхната памет се почита на 25 април.. Цинично е да организира праздненства с деца върху костите на други деца!
    Последни новини