Осем дни до крайния срок за декларациите на физически лица пред Данъчното

Девет дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2016 г. , напомнят от офиса на приходната агенция в Кърджали. Тази година срокът изтича на 2 май, тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП.  Срокът за довнасяне на данъка по декларациите също изтича на 2 май.

          До този момент в офис Кърджали  са приети общо 4 715 формуляра. От тях 1 412 са подадени по електронен път, подписани с ПИК или електронен подпис, а 416 са подадените декларации с баркод. В сравнение със същия период на  миналата година данъчните в Кърджали отчитат ръст в подаването на формуляри по електронен път. Тогава са подадени по интернет 1 298 бр. декларации, което е съставлявало близо 25 % от общо приетите, а тази година са приети с 5 % повече декларации по електронен път.

          „На база опита ни от минали години, очакваме втората половина на април да бъдат подадени сериозен брой формуляри. Затова призовавам нашите клиенти да не чакат последния срок, а да се възползват от услугата за подаване на данъчни декларации чрез персоналния идентификационен код, като по този начин ще си спестят средства и ще избегнат чакане на опашка във фронт-офиса на администрацията.“, коментира директора на офиса на НАП в Кърджали г-жа Елван Гюркаш.

          Тя допълни, че друг алтернативен начин за подаване на годишни формуляри е чрез Български пощи. И през тази година НАП работи съвместно с Български пощи за времето на данъчната кампания. В област Кърджали пощенските станции, в които ще се приемат годишни формуляри са : в Кърджали – Централна поща и Клон № 9 в кв. „Възрожденци“ ; пощенските клонове във всички общински центрове – Крумовград, Ардино, Кирково, Джебел, Момчилград, Черноочене и в село Паничково.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg. 

Това съобщиха от НАП-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини