24 °C

32 символа се срещат в скалните рисунки в пещерите из цяла Европа

През миналия век на континента са открити повече от 350 площадки със скално изкуство от Ледниковата епоха, с животни, абстрактни форми и понякога дори хора, като тези издълбани фигури от Грота дел Адаура в Сицилия. Те са необичайно надникване в творческия свят и въображението на ранните художници. Палеонтологът и събирач на скални символи Женевийв фон Пецингер открива 32 графични знака, които се срещат във всички пещери със скални рисунки.

Най-подробно изучавани са животните, като черния кон от Куивера в Испания или необикновния пурпурен бизон от Ла Пасиага. Но  Женевийв фон Пецингер започва да изучава абстрактните форми, наречени геометрични знаци. Странното е, че на повечето места геометричните знаци са много повече от образите на животни и хора.

"Но когато започнах през 2007, нямаше дори окончателен списък на всички съществуващи форми, нито категорична преценка дали едни и същи форми се появяват във времето и пространството. Преди изобщо да започна да задавам въпроси, първата ми стъпка беше да събера база данни за всички известни геометрични знаци от всички площадки със скално изкуство."

Красивите, великолепни рисунки на животни били добре каталогизирани, покрай тях и знаците в близост, но в много от пещерите имало още неоткрити знаци.

"В продължение на две години верният ми съпруг Дилън и аз прекарахме над 300 часа под земята, ходейки, пропълзявайки и гърчейки се през 52 места във Франция, Португалия и Сицилия. И всичко това напълно си струваше. Открихме нови, недокументирани геометрични знаци на 75 процента от местата."

След всико това, палеонтоложката открива, че има само 32 геометрични знака. Само 32 знака за период от 30 000 години и целия континет Европа.

"Това е много малко число. Ако знаците бяха случайни драскулки или украсa, бихме очаквали да видим много по-голямо разнообразие, но вместо това откриваме едни и същи знаци да се повтарят и в пространството, и във времето. Някои знаци започват силно, после губят популярност и изчезват, докато други са измислени по-късно. Но 65 процента от знаците остават в употреба през целия този период - неща като линии, правоъгълници, триъгълници, овали и кръгове, като тези тук от края на Ледниковата епоха, от площадка на възраст 10 000 години високо в Пиренеите. Докато определени знаци се простират на хиляди километри, други имат много по-ограничено разпространение, а някои се намират само на определено място, като тези разделени правоъгълници, открити единствено в Северна Испания, за които някои изследователи смятат, че може да са някакъв вид фамилни или родови знаци.

Има изненадваща степен на сходство при най-ранното скално изкуство, открито от Франция и Испания до Индонезия и Австралия. С появата на много еднакви знаци в такива обширни райони, особено в диапазона от 30 000 - 40 000 години, започва да изглежда все по-вероятно това откритие всъщност да е следа към общо родно място в Африка, но това е тема на друго изследване", казва фон Пецингер.

"Скалните рисунки за много по-древни от най-древните писмености - шумерския клинопис, египетските йероглифи, най-ранното китайско писмо са се появили преди около 4000 - 5000 години. Всяка от тях произлиза от по-стара протосистема, съставена от преброими символи и пиктографски изображения, при които значението и образът съвпадат. Знакът за птичка наистина представя птичка. Едва по-късно започваме да виждаме по-стилизирани пиктографски символи, докато станат почти неразпознаваеми и се създават още, за да означат всички други липсващи думи в езика - местоимения, наречия, прилагателни."

Твърде невероятно е геометричните символи от Ледникова Европа наистина да са абстрактни писмени знаци, подчертава тя. Важно да помним, че ранните системи за писане не са произлезли от вакуум. И че дори преди 5000 години, хората вече са надграждали върху нещо много по-старо, с корени десетки хиляди години назад във времето - върху геометричните знаци на Ледникова Европа.

Някога, дълбоко в общата ни история, когато някой за пръв път е излязъл с идеята да остави графична следа и завинаги е променил естеството на общуването ни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини