Подозират, че Северна Корея подготвя шести ядрен опит

Северна Корея изглежда подготвя ядрен опит в демонстрация на неподчинение срещу Доналд Тръмп, който не изключва военни действия, за да окаже натиск над режима да изостави ядрената си програма, пише британският в. "Guardian".

Базираната в САЩ група за наблюдение "38 North" заяви, че сателитни снимки показват, че страната подготвя шестият ядрен опит от 2006 г. насам.

Снимките от 12 април от полигона за изпитвания на ядрени оръжия Пунгери показват продължаващи действия около Северния портал, нова активност в основната административна зона и няколко служители в командния център, пише "38 North".

При Северния портал изглежда е паркирано малко превозно средство, точно пред входа, посочват от групата и добавят, че притокът на вода там е намалял през последните 10 дни.

Южнокорейски длъжностни лица обаче омаловажиха спекулациите, че предстои ядрен опит. "Няма необичайна дейност", каза говорител на началник щабовете в страната, цитиран от новинарската агенция "Yonhap" и "Guardian".

В този момент около 200 журналисти, включително от САЩ и Япония, са в Пхенян, защото страната се подготвя да отбележи в събота 105-ата годишнина от раждането на основателя ù Ким Ир Сен.

Въпреки спекулациите, че събитието може да бъде свързано с изстрелване на ракети или ядрен тест, репортерите са били отведени за откриването на жилищен комплекс в Пхенян. Ким Чен Ир също бил там, но не разговарял с журналистите.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини