Литва тренира борба с нападение на "зелени човечета"

Почти 700 полицаи, граничари и служители на органите на реда участваха във вторник в учения за отблъскване на атака по границата на т.нар. зелени човечета. Този термин се наложи в медиите по адрес на руските спецчасти, които окупираха Крим преди три години, без да носят опознавателни знаци на зелените си маскировъчни униформи.

Сценарият е включвал действия на вражески настроена страна, който изпраща през границата преоблечени 30 диверсанти от своите специални части. В началото на тактическото учение те слизат от влак, превземат една от заставите и полицейски участък, прекъсват се и мобилните комуникации. В хода на операцията са "убити" дузина литовски полицаи.

Целта на вражеската операция е да се установи контрол над крайграничен участък от страната, за да се обяви там "Шалчининска народна република".

Местната преса разказва, че за учението са били уведомени само началниците на полицията, граничните части и обществената сигурност, както и операторите в центъра за реагиране на кризи.

Анализът показал, че властите са се оказали неподготвени, недостатъчно са се оказали оръжието и бронираните жилетки, а тактическите офицери са действали неадекватно.

"Не би трябвало да е така, но именно затова правим ученията - да ги анализираме и да си направим съответните изводи", заяви пред журналисти вътрешният министър Еймутис Мисюнас. По думите му ясно са видели пропуски в комуникациите между отделните институции и че макар инцидентите със "саботьорите" да са започнали още на гарата, никой не се е обадил на телефон 112, че вижда нещо тревожно.

"Призовавам населението - ако видите нещо подозрително, ако група хора се държат агресивно, ако са прикрили лицата си с маски, обадете се на спешния телефон или на полицията. Операторите казаха, че е имало позвънявания с такива описания, но не са предали информацията към органите на реда, понеже никой от гражданите не е поискал някаква помощ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини