Община Кърджали сама чисти плакатите на партиите,вместо да ги глобява

Община Кърджали започна мащабно почистване на Кърджали от предизборните плакати на политическите партии.Вече са премахнати постерите от дървета ,стълбове и фасади по булевардите „Беломорски“,“България“ и „Христо Ботев“.Чисти се по новия мост.

Ще запомним тези избори с безпрецедентна плакатна надпревара,която доведе до открита плакатна война.Бяха облепени почти всички дървета в града ,включително и крайградските горички.

Глоба от 1000 до 3000 лева грози партия или коалиция които не си почистят плакатите в едноседмичен срок след изборите в Кърджали.Този срок отмина,но градът все още остава в плен на ликовете на политиците.Проблемът е,че има наслагване от години на плакати на едно и също място.Според Сабахатин Риза,шеф на отдел в община Кърджали почистването ще продължи.Право да налага актове има кметът.

Изборният кодекс изисква категорично лепенето на плакати да става на определените от общината места. Тяхното разлепване не трябва да става в и до държавни и общински учреждения или институции. Не се допуска тяхното унищожаване до края на изборния ден.Всички постери трябва да носят надпис на партията ,коалицията или инициативния комитет,който ги е отпечатал. Трябва и в нарочно каре да е изписано че купуването и продаването на гласове е престъпление.Въпреки,регламента в Изборния кодекс и нарушенията в Кърджали,няма нито един глобен.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини