Интеграцията на ромите,водещ проблем за държавата,обучават 16 служители от Кърджалийско

Интеграцията на ромите е приоритет за българската държава,който се ползва с подкрепата на Европейският съюз.Страната ни има стратегия за Десетилетието на ромското включване.Проблемът е изключително актуален,поради демографските процеси.Петдесет процента от първокласниците в последните години са от малцинствата,основно от ромското.В момента с европейска финансова помощ се обучават служители от областни и общински администрации за работа с ромското население.

В дните 4–6 април 2017 г., в к.к. Пампорово се провежда Регионален форум по проект „T.E.A.M – Заедно постигаме повече“, JUST/2015/RDIS/AG/NRP2/8805, Национална ромска платформа, съфинансиран по Програма „Права, равенство и гражданство” на Европейския съюз.

Форумът е организиран от Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ), който е и Национална контактна точка по Националната стратегия на Република България (НСРБИР) за интегриране на ромите 2012-2020 г.

Участници във форума са над 50 представители на областни и общински администрации, териториални структури на институции, граждански организации, ромски медиатори, експерти по етническите въпроси, образователни експерти, регионални представители на Комисията за защита от дискриминация, социални партньори и др. от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково, съставящи Южен  централен район за планиране. Участват също обучители, лектори, членове на екипа на проекта и експерти от Националната контактна точка.

Регионалният форум обединява компонентите обучение и дискусионна кръгла маса. В дискусионната част участниците получават информация за проекта и същността на Националната ромска платформа (НРП), като механизъм за постоянен диалог по въпросите на интегрирането на ромите между всички заинтересовани страни и на всички равнища. Фокусът се поставя върху функционирането на НРП на местно равнище. Обсъждат се предизвикателствата пред интеграцията на уязвимите местни ромски общности, ползите от устойчивия диалог за решаването на най-належащите проблеми, актуалните потребности за осигуряване на местен ефективен консултативен процес с участието на всички заинтересовани страни.

В обучителната част на форума са представени четири основни теми. Особено важна е темата за разработване, изпълнение и наблюдение на областни стратегии и местни планове за действие за интегриране на ромите в изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г. Успешният процес следва да осигурява участието на всички ангажирани институции, организации и местна общност.

Акцент в обучението е и темата за финансирането. Участниците получават актуална информация за възможности за финансиране на заложените в плановете мерки чрез оперативни програми и други източници.

Интегрирането на принципите на недискриминация в политиките за социално приобщаване на уязвими групи е следваща тема. Представят се резултати от изследвания, които свидетелстват за съществуващите социални дистанции и негативни стереотипи спрямо ромската общност, явяващи се пречка пред равноправното им участие в обществения живот. Участниците се насърчават да споделят добри практики за тяхното преодоляване на местно равнище.

Секретариатът на НССЕИВ чрез администрацията на Министерския съвет започна изпълнението на проекта. Целта му е укрепването на националния консултативен процес чрез Национална ромска платформа (НРП) като механизъм за диалог, обмен и сътрудничество на заинтересовани страни по изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г. (НСРБИР) и други свързани мерки.

Продължителността на проекта е 12 месеца в периода юни 2016 г. – май 2017 г. Планирано е провеждането на поредица от тематични дискусионни срещи и регионални форуми с участието на заинтересовани страни. Предвижда се да бъдат обсъждани въпроси относно укрепване на диалога, улесняване на взаимодействието, подобряване на съвместното планиране, изпълнение и наблюдение на мерки за интеграция на ромите, др.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини