Вождът на фермерския бунт взел 201 000 лв. субсидии. Преглед на националния печат


"Стандарт":И Баретата хвана гората

Златко Баретата хвана гората. Той се покри, след като от неделя се надлъгва с прокуратурата. Очаквам да ме арестуват, готвят ми нещо, обяви в неделя пред национален всекидневник Баретата. И обясни, че в дъното е конкурентът му Димитър Вучев-Демби. Рекетира ме със 100 000 евро, каза, че ако не му ги дам, ще занесе материали в ДАНС срещу мен, хвърли бомбата бившата барета.
Златко поръча Клюна, той стои зад още мокри поръчки, пари не съм му искал, отговори ден по-късно Демби. Преди да проговори чрез Дарик радио обаче, Демби се застраховал в прокуратурата, като дал същите показания пред съдия, научи "Стандарт".
Реакцията не закъсня. Обвинихме Баретата в организиране и ръководене на престъпна група за продажба на наркотици и убийства, обяви градският прокурор Николай Кокинов. Той информира по радиото и телевизията, че чака Баретата до 14 ч в сряда. След това го обявявам за издирване в България и цяла Европа, подчерта обвинителят. Златко не се яви в прокуратурата и точно в 14,45 ч заповедта за арест бе издадена.

"Дневник": Баретата се скри, след като "позна", че го чака арест
Прокуратурата започна официално разследване срещу Златомир Иванов-Баретата, Антон Савов-Мамата и Мартин Станков-Рашо Цифката за организирана престъпна група за наркотрафик и убийства. Тримата са обявени за национално издирване заедно с друг приближен на Иванов - Ивайло Борисов. Баретата беше призован в прокуратурата в сряда в 14 ч. за повдигане на обвинение, но не се яви. Адвокатът му Лъчезар Таков заяви, че клиентът му е нередовно призован. Доскоро бил в чужбина, но се прибрал. Таков съобщи, че в сряда в 5.30 ч. сутринта групата за задържане на МВР е търсила Баретата в дома му и е обискирала къщата. Според адвоката клиентът му ще се яви пред правосъдието, но когато е редовно призован. Операцията срещу Иванов и групата му се провежда от лятото с всички методи, включително и специални разузнавателни средства, обясниха обвинители. Доказателствата срещу групата, ръководена от Иванов, са сериозни, каза градският прокурор Николай Кокинов. Запознати с разследването обясниха, че акцията е проведена сега, защото подслушваните рязко прекратили телефонните си контакти. В понеделник в интервю пред радио "Дарик" Димитър Вучев-Демби обвини Баретата, че стои зад няколко убийства и "държи наркотиците в България". Изказването му дойде в отговор на изявление на Иванов пред в. "Труд", че Демби го е изнудвал за 100 хил. евро. Там Баретата прогнозира, че ще бъде арестуван, а къщата му ще бъде обискирана.

"Новинар": Президентът иска от Русия да форсира „Южен поток"

„България има амбицията да бъде един от енергийните центрове на Европа, тъй като преди затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" страната ни произвеждаше 50 процента от енергията в Балканския регион. Това заяви вчера президентът на България Георги Първанов по време на представянето на книгата си „България и глобалния свят" в Москва.
"Страната ни трябва да създаде мрежа от газопроводи и петролопроводи, които да преминават през нейната територия. Поради това разговорите ми с министър-председателя Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин ще бъдат фокусирани върху ускоряването на проекта „Южен поток", допълни българският държавен глава. Първанов пристигна вчера в Москва, за да участва в откриването на българската година в Русия.

"Монитор" Президентът Първанов: Русия да се сърди за американските бази на мен
Русия може да се сърди за американските бази в България на мен." Така президентът Георги Първанов отговори на въпрос на руска медия по време на представянето на книгата му "България в глобалния свят" снощи в московския хотел "Президент". Предисловието към книгата е написано от председателя на Руската търговско-промишлена палата академик Евгений Примаков, който подчерта, че Русия уважава избора на България за членство в НАТО и ЕС.
Държавният ни глава е на тридневна официална визита в руската столица. Изборът на България за членство в ЕС и НАТО в никакъв случай не е пречка за българо-руските отношения, които в последните няколко години са на най-доброто си ниво от 1989 г. насам, подчерта президентът. Той припомни, че България е най-пострадалата страна от януарската газова криза и то абсолютно незаслужено. "Наложи се да затваряме болници, училища, предприятия. Затова посещението ми в Москва ще премине под сянката на газовата криза", категоричен бе държавният глава. Той се обяви за ускоряване на проекта "Южен поток". Аз бях първият, който подписа това споразумение, но в момента съм първият, който се обявява за максимално бързото завършване на алтернативния проект "Набуко", подчерта президентът. Проблемите около газовата криза в България, както и подписването на нов договор с "Газпром", ще бъдат особен акцент по време на посещението му в Москва. Той припомни, че вече има предварителна нагласа спорните въпроси не само в газовата сфера, но и в икономическите ни отношения като цяло, да бъдат решени. Основа за това са добрите отношения между мен, руския президент Димитрий Медведев и премиера Владимир Путин, добави Първанов.

"Дневник": Няма закон за конфликт на интереси - няма европари

Блокираният в парламента закон за конфликт на интереси заплашва да блокира и достъпа на България до структурните и Кохезионния фонд на ЕС. За това намекна еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер след срещата си с вицепремиера Меглена Плугчиева в Брюксел в сряда. Работещ закон за конфликт на интереси е "неотменно условие" за издаването на оценки за съответствие на оперативните програми, каза Хюбнер. Без оценките, които според първоначалните прогнози на правителството трябваше да се получат през януари, българските власти нямат достъп до 11-те млрд. евро, предвидени за страната до 2013 г.

"Монитор": Всеки пети от властта не е декларирал конфликт на интереси
Всеки пети от висшите държавни чиновници не е подал декларацията си за конфликт на интереси до 2 февруари, когато изтичаше първоначалният срок. Това съобщи вчера в парламента председателят на ресорната подкомисия Олимпи Кътев.
Документи са подали 344 от общо 406 души от властта.
До 2 февруари декларациите си не са представили 55-има или 30% от 240-те избраници. 22-ма от 81 депутати от БСП не са декларирали конфликт на интереси до изтичане на стария срок. От 34-те депутати на ДПС без декларации са 16. Групите на НДСВ, БНД, ДСБ, Движение "Напред" са изпълнили задължението си по закон. От ОДС един не е дал документа, а от "Атака" са се отчели едва двама от общо 11 депутати. Седем от 21 независими депутати също не са изпълнили задължението си в стария срок. Декларациите си са подали всички министри, както и 11 от 12-те конституционни съдии. Въпреки че срокът за подаване на декларациите е удължен с два месеца, Олимпи Кътев заяви, че оглавяваната от него подкомисия вече може да започне проверка на подадените данни. Според закона след проверката декларациите трябва да бъдат огласени в интернет.

"Труд": 201 000 лева субсидия за вожда на агробунта

Близо 201 000 лева държавни субсидии е получил водачът на фермерския бунт Андриян Цаконски, а само за 2008 г. усвоените от него средства са 98 965,97 лева по всичките шест възможни линии за национално подпомагане. Това показват данни на Министерството на земеделието, обявени вчера.
Цаконски тръби, че животновъдите не получават достатъчно пари. Но само срещу огромната си квота за продажба на мляко - 851 022 литра, за м.г. е взел 37 749 лв. премия.
Бунтарският тартор обаче изобщо не е произвел и продал за преработка това количество мляко. "Цаконски призна, че е продал повечето от животните си и че не е произвел млякото, за което е получил държавна субсидия", обяви фермерът Бойко Синапов от Кърджали.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини