20 °C

Още 5 дни плащаме данъци с намаление

Само 5 дни остават, в които гражданите могат да ползват 5% отстъпка от дължимия данък върху доходите, получени през 2016 г. Ако подадат декларациите си по интернет до 31 март 2017 г., гражданите могат да ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на дължимия данък до 2 май 2017 г. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и внасяне на подоходния данък за 2016 г. тъй като 30 април е неделя, а 1 май е почивен ден.

Най-лесно данъчните декларации за доходите от 2016 г. могат да се подадат по интернет без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Годишна данъчна декларация за доходите трябва да подадат всички граждани, които през 2016 г. са получили доходи извън работната си заплата - например от наеми, хонорари или граждански договори. Декларация трябва да подадат и хората, които искат да ползват някое данъчно облекчение и вече не са намалили налозите си чрез своите работодатели. Такива облекчения са например за направени дарения, за семейства с деца, за намалена трудоспособност. Чрез подаване на годишна данъчна декларация може да се ползват и облекченията за млади семейства с ипотека, както и за направени през 2016 г. доброволни лични вноски за пенсионно или здравно осигуряване, и застраховки "Живот", пише стандарт. 

На 31 март изтича и срокът за подаване на фирмените данъчни декларации. Фирмите, които подадат годишните си декларации по интернет, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка важи, ако данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017 г. С декларацията се подава и годишният отчет за дейността. Минималната глоба при неподаване на годишната декларация е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата. Бизнесът може да плати задълженията си към хазната във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет. 

Повече информация за попълването и подаването на данъчни декларации, както и за плащане на налозите, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Източник: http://pik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини