Турските власти повдигат обвинения на четирима български полицаи

В Районния съд в Бургас днес ще бъдат предявени обвинителните актове на четирима български полицаи заради инцидент от 2008 година, при който е убит турски гражданин след преминаване на морската граница на България. У нас производството по случая е прекратено, но в Турция се води паралелно разследване. 

Затова днес Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов ще бъдат привлечени като обвиняеми от турските власти. Няма яснота какви точно обвинения са повдигнати на българите, но се очаква пред сградата на съда в Бургас да се проведе протест на техни близки, приятели и колеги. 

В началото на февруари Михаил Цонков получи призовка за предявяване на обвинения, които са постъпили в Тежкия наказателен съд в Къркларели. "На този етап, докато нямам документи, предпочитам да не коментирам. Тук в Бургаския районен съд има процедура по изпълнение на съдебна поръчка, тя се изразява в предявяване на обвинения", обясни адвокатът на българския полицай Росен Кожухаров. Той уточни, че неговият клиент трябва да се яви на 21 март пред Районния съд, за да получи обвинителния акт. 

___________

На 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери от служебното оръжие на Цонков е произведен изстрел. Заедно с двамата си колеги той е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицай гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. Спрямо Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването, Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението й бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини