Йотова: ЕС трябва да ревизира споразумението с Турция

Споразумението Европейски съюз - Турция не работи в най-важната му част, а именно възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. На фона на заплахите на турския президент Реджеп Ердоган е време Европейският съюз да ревизира споразумението си с Турция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Тя допълни, че споразумението не е показало изначално заложените резултати, продължава да има и пропускливост от турските брегове към гръцките острови, а ЕС не разполага с резервни варианти за разрешаването на мигрантската криза. По думите ѝ това споразумение нe работи в най-важната си част - възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия.

"Тези заплахи на г-н Ердоган за суспендиране на споразумението с ЕС не са толкова прости, защото от трите милиарда, които Турция трябваше да получи от Европа за справяне с мигрантската криза, половината вече са усвоени от турската държава“, допълни тя. По думите ѝ Турция има необходимост от помощта на Европа в това отношение, но разговорът с ултиматуми e абсолютно непродуктивен.

"България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение, тъй като и последният вариант, предложен от Европейската комисия, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни", каза още Йотова.

Преувеличава се и страхът от нарушаването на отношенията с Турция, за да не бъде пусната голяма мигрантска вълна, отчита още вицепрезидентът. Тя определи позицията, изразена от президента Румен Радев по темата има ли намеса на Турция във вътрешните ни работи в предизборна ситуация, като достатъчно категорична.

"Вижте колко е предпазлива и позицията на други европейски държави, включително на Германия. Турският президент проведе много остра кампания срещу германската държава със средства, които в една друга ситуация биха били недопустими", каза още тя.

По думите й големият проблем за Европа, включително за нашата страна, ще дойде след 16-и април (датата на конституционния референдум в Турция  - бел. ред.). Турция е част от бъдещия проект на Европа – докъде и как Европа ще се разширява, обясни Йотова.

Европа отдавна е на няколко скорости, по темата с миграцията също има няколко скорости, отбеляза още вицепрезидентът. "Едно от проявленията напоследък, че пак се залага политиката на няколко скорости, е голямата тема за т.нар. главен прокурор на ЕС – политика, която много отдавна мина през Европейския парламент. И сега изведнъж се оказва, че тихомълком, само 19 държави в момента решават да участват в изграждането на тази институция. Големи страни в ЕС, които в началото бяха едни от най-големите ентусиасти да има главен прокурор на Европа, в момента се отдръпнаха и заговориха за суверенитет", даде за пример тя.

Настоящата предизборна кампания в България е първата, в която се поставят проблеми, опасни за етническия мир в държавата, смята Йотова.

Тя обясни, че България е един от добрите примери в Европа с добър етнически мир в страната.

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини