Мъже обуват токчета, за да "извървят километър в нейните обувки"

Международната кампанията "Извърви километър в нейните обувки", в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени, ще се състои за пети път от 11.00 ч. днес пред НДК, съобщават от Българския фонд за жените.

Тази година зад каузата застава и Рут Колева, която ще води събитието, а участниците, които ще се състезават с обувки на висок ток, ще получат специални билети за благотворителната прожекция на филма "Маската, с която живееш".

Организаторите отново призовават мъжете да изразят своята солидарност с пострадалите жени и да кажат "Не на насилието!". Според изследване на Агенцията за основните права на ЕС от 2014 г., 28 на сто от жените в България са преживели физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст, а повече от половината анкетирани (56 процента) не знаят за съществуването на специализирани институции и услуги в защита на пострадалите.

С шествието организаторите искат да насочат вниманието на обществото и институциите към нуждата от незабавна ратификация на т.нар. Истанбулска конвенция - единственият международен документ, който цели пълното елиминиране на насилието срещу жените и домашното насилие. Тя изисква от държавите да приемат в националните си законодателства и да прилагат три групи мерки: превенция на насилието, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите.

Благотворителната прожекция на филма "Маската, с която живееш" е продължение на шествието и ще се състои на 31 март от 18.30 ч. в кино "Люмиер Лидл". Филмът представя редица интервюта и срещи с разтърсващи лични истории, които разкриват шокиращите последици от постоянния натиск над момчетата да крият чувствата си и да се държат като "истински мъже", което се превръща в катализатор за създаването на насилници.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини