ВКР: Европа позволи на Ердоган да стане такъв

Европа позволи на Ердоган да бъде това, което е в момента. Негативната "еволюция" в Турция през последните години се случи не без участието на Европа. Това заяви Чавдар Червенков, бивш директор на военното разузнаване пред БНР в коментар по темата за изострените отношения между Анкара и Западна Европа, в частност Холандия.

Европа бере плодовете, които сама отгледа. В отношенията Европа-Турция не се отговори на най-важния въпрос - кой за кого е по-важен. Аз мисля, че Европа е много по-важна за Турция, отколкото обратното.

Ако сега Турция е много далеч от онази Турция на Ататюрк, то сегашната Турция вече няма да има нищо общо, ако Ердоган реализира своя замисъл, смята Червенков.

"Турция в момента е в кампания. За Ердоган резултатът от този референдум е много важен - той ще му отвори вратите към отдавна лелеяната мечта за президентска република, да не говорим за сроковете на тази власт", каза Червенков.

Той припомни, че Ердоган дойде на власт като реформатор, но сега е много различен. Очевидно той продължава да вярва, че е в състояние да възроди величието на Османската империя и може да бъде съвременен падишах, каза бившият шеф на Военното разузнаване.

Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба също подчерта, че референдумът е огромен залог за турския президент и затова му е необходима пълна мобилизация на силите. Това включва както напомпване на национализъм, така и разгаряне на пропагандна война. Всичко това на фона на напълно съзнателното отдалечаване от идеята за членство в ЕС.

Запитан възможно ли е връщане към нормален разговор между Турция и ЕС Гяуров отбеляза, че не очаква това да се случи от страна на турските власти. Говоренето срещу холандските власти на митингите през последните дни е за вътрешно ползване, насочено е към турското общество. Има развилнели се маси, които се радват на подобни приказки.

Европа твърде свенливо продължава да се отнася към подобен тип безобразия, допълни Димо Гяуров пред общественото радио.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини