Европа: Положението в България е отчайващо. Преглед на националния печат

„Труд":Идва мрачен евродоклад
Никакъв напредък, даже връщане назад в борбата с висшата корупция и организираната престъпност в България се очаква да констатира Европейската комисия в предстоящия си доклад по темата през февруари, научи "Труд".
Високопоставен източник от комисията определи като "отчайващо" положението на страната ни спрямо наблюдението, упражнявано чрез т.нар. Механизъм за наблюдение и проверка. По думите му миналата година в Брюксел са се съмнявали, че част от европейската финансова помощ за страната ни изобщо не достига до крайното си предназначение и се отклонява към партийни каси и за предизборни цели. "Комисията вече губи търпение спрямо България", каза източникът. Според него докладът ще бъде фактически и ако съдържа оценки, те ще са съвсем кратки и не политически. Фактите в него обаче ще говорят сами за себе си. Очаква се да е кратък - от 8 до 10 страници - и комисията да го обяви в ден сряда (11 или 18 февруари), добави той.
„24 часа": Европейските леви: Новият премиер пак да се казва Сергей
Следващият български премиер трябва да се казва отново Сергей Станишев. Това каза председателят на лявата група в Европарламента Мартин Шулц пред червения пленум вчера и взриви залата. Гостът засипа българското правителство с похвали.
Според Шулц критиките на Европейската комисия към България и приложенните впоследствие санкции са погрешни. "Като ги слушам, се питам защо тези мерки не са били приложени и към други страни.
Дали ЕК мери България със същия аршин като другите? Не бива да има двоен стандарт", каза той. И обясни, че от неговата група са се опитали да съдействат наказанията да бъдат отменени или поне отложени, но неуспешно.
„Новинар":"Атака" се разпада?
Шестима депутати от групата на Волен Сидеров в парламента ще се отцепват от „Атака". Народните представители Христо Попов, Тодор Батилов, Илиян Илиев, Георги Димитров, Ваню Хърков и Борислав Ноев били готови да направят тази крачка поради несъгласие с водената от лидера политика. В момента в групата на Сидеров има 11 депутати. Това е близо до минимума за съществуване на група.
За да бъде сформирана парламентарна група, са нужни 10 депутати. Пред „Новинар" Красимир Каракачанов отрече информацията, че отцепниците ще се присъединят към групата на Движение „Напред" в парламента. Вчера на пресконференция лидерът на „Атака" също обяви това за невярно. Борислав Ноев категорично заяви, че не е водил подобни разговори с никоя политическа сила.
„Дума":В "Козлодуй" чакат решение на МС за реакторите
За да започнат дейности по техническа подготовка за привеждането на 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" в готовност за пускане в експлоатация, е необходимо правителствено решение. Това заяви вчера изпълнителният директор на централата Иван Генов. От решението на правителството преди около 2 седмици досега се извършват дейности, които не са в нарушение на лиценза, който има 4 блок. В момента 4 блок е по-близо до състояние на пуск с около 1 седмица по-малко и би могъл да бъде пуснат в експлоатация за около 3 седмици, а не за месец. За да продължи обаче подготовката, така че той да може да се пусне в експлоатация за около седмица, ни е необходимо решение на МС, което да позволи на Агенцията за ядрено регулиране да промени лиценза на 4 блок, каза Генов.
Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в момента подготвя писмо до Европейската комисия (ЕК) за започване на процедурите по отваряне 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви междувременно вчера премиерът Сергей Станишев в парламента. По думите му правителството търси взаимодействие с ЕК за преодоляването на последиците от газовата криза.
„Стандарт":Мадона за 100 лева
Чудото стана. Мадона идва на крака в София. Мегазвездата включи родната столица в световното си турне, съобщи официалният й сайт.
Поп фурията ще гастролира у нас в края на август. Тя ще пее на Националния стадион "Васил Левски", като най-евтините билети ще бъдат около 100 лева. За ВИП ложата пропуските вероятно ще ударят хилядарка. Няколко фирми се надцакват да доведат звезда №1 на планетата. СМЕ е с най-големи шансове като официален представител на компанията "Лайв нейшън", с която Мадона подписа 10-годишен договор за турнета. Американката взема поне по $5 млн. за всяка своя изява на стадион.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини