Пет факта за мюсюлманите в Европа

Изображение 1 от 2

    Германия и Франция са държавите с най-много мюсюлмани сред всички членки на ЕС

    По официални данни в Германия живеят най-много мюсюлмани - 4.8 милиона, което е 5.8% от общото население на страната. Във Франция изповядващите ислям са 4.7 милиона (7.5% от общото население).

    Броят на мюсюлманите в Европа нараства с всяка изминала година

    В последните няколко десетилетия общият брой на мюсюлманите в Европа расте с около 1% на десет години. Очаква се тенденцията да продължи до 2030-а, когато мюсюлманите ще са 8% от европейското население.

    Мюсюлманите са по-млади от европейците

    Средната възраст на мюсюлманите в Европа е около 32 години, което е с осем години по-малко от тази на европейците - 40. Средната възраст на живеещите на Стария континент, които не изповядват никаква религия е 37 години, докато тази на християните - 42.

    Най-негативното отношение към мюсюлманите е в Европа

    В южна и източна Европа отношението към мюсюлманите е предимно негативно. 72% от унгарците са неблагосклонни към изповядващите исляма. Следват италианците - 69%, поляци - 66% и гърци - 65%.

    Европейският съюз е дом на 13 милиона мюсюлмански имигранти

    Родените зад граница мюсюлмани в Германия са главно от Турция, но има и големи малцинствени групи от Косово, Босна и херцеговина и Мароко. Във Франция преобладават имигрантите от бившите колонии Алжир, Мароко и Тунис.

    Проучвателните данни са на Pew Research.

    Източник: http://fakti.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини