Откриха изложба на Крум Савов

    В навечерието на 3 март в художествената галерия "Станка Димитрова" в Кърджали се откри изложба на известния родопски фотограф от началото на 20 век Крум Савов. Тя е инициатива на Държавна агенция Архиви, историческия музей в Смолян, музея в Асеновград и Етнографския музей в Пловдив. Фотосите са запечатали бита и културата на родопското население, неговото всекидневие, а също и драматични моменти от историята - революционното движение и войните. За изложбата специално пристигна и председателят на Държавната агенция Архиви доц. д-р Михаил Груев.

    Директорът на музея Даниела Коджаманова благодари на организаторите за възможността кърджалийци да видят фотографиите на Крум Савов, уловил със своя обектив важни исторически събития и герои в Родопите от началото на 20 век. „Националният празник трябва да бъде посрещан с такива инициативи - с памет за миналото, със сърце за историята, с възможност да възпитаваме отношение към богатото наследство, към хората, които са населявали териториите, на които живеем, към това, което те са направили и оставили”, заяви Даниела Каджаманова. „Чрез духа на своето изкуство Крум Савов оставя следа в сърцата на родопчани и преселниците от Беломорието”, посочи в изказването си инж. Катя Митовска, изпълняващ длъжността кмет на община Кърджали. 
    Кърджали е петият град в страната, където изложбата „Родопите и Беломорието-лица и събития” гостува след откриването й през 2016г. Чернобелите снимки са запечатали лица на столетници, Роженските събори, сватби в Чепеларско, четници от Балканската война, занаятчии, архитектурата, живота в планината в цялата му пълнота. Директорът на Държавния архив в Смолян Зоя Начева запозна присъстващите с биографията на Крум Савов, роден в Устово, с работата му в Чепеларе и Асеновград. Припомни също неговите участия в международни фотографски изложби в Лиеж и Лондон, където печели големи отличия. „Няма семейство в Средните Родопи, което да не притежава снимка на Крум Радев. Изключителен е приносът на големия родоповед Стою Шишков за израстването на фотографа”, сподели Зоя Начева. Доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви” подчерта огромната заслуга на екипа, успял да извади наяве уникално фотографско наследство на Крум Савов.Той изтъкна и работата на известния български художник фотограф Иво Хаджимишев, подготвил изложбата. Доц. Груев припомни също, че с Кърджали е свързано името и на друг голям фотограф от Родопите, това на Костадин Гунчев, чието наследство също трябва да бъде представено достойно. 
    Изложбата ”Родопите и Беломорието – лица и събития” ще остане в галерия „Станка Димитрова” в Кърджали до края на месец март. Експозицията е подготвена със съдействието на няколко институции - Държана агенция„Архиви”, ДА-Смолян, Историческия музей в Асеновград и Етнографския музей в Пловдив, където се съхраняват фотографските плаки и оригинални снимки на документалиста на Родопите и Беломорието между войните Крум Савов. Подборът на снимките е направен от художника фотограф Иво Хаджимишев, а проектът е спонсорираран от семейство Нели и Робърт Гибсън. 

    Художникът фотограф Иво Хаджимишев за творческото наследство на Крум Савов

    „...Още на пръв поглед най-силно ме впечатли спокойствието, което персонажите от фотографиите излъчват, независимо от техния етнос и религия. Крум Савов е бил приет от героите на своите снимки. Усеща се доверието към него. Доверие от човек към човек, което мигновено се поражда и лесно се губи (това го знам от собствения си опит в портретната фотография). А той е бил приет безусловно и свободно е влизал в домовете им – дълги години непревземаеми крепости. Крум Савов е бил там като в свой дом, за да документира най-важните събития в живота на тези хора.
    По онова време за много от тях по старо поверие не е било прието, даже е било забранено от религията им, да се взема техният образ – но те прескачат този праг, за да достигнат до нас автентични, величави в своята неподправеност и близост със земята и дивната природа на планината – общия дом на това многоетнично многострадално население…”

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини