България отхвърля чертането на ”периферия” в ЕС

За нас като държава членка развитието на Европа на две, три или на колкото скорости се предлага, е абсолютно неприемливо, заяви Деница Златева.

Заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС каза, че тази позиция се заявява от българска страна във всички национални позиции, при всички посещения в Брюксел - и на президент, и на премиер, и на ресорни вицепремиери и министри.

Категорично се обявяваме против създаването на т.нар. основа на Европа и останала част - периферия, което засяга всички европейски политики, допълни Златева, цитирана от БТА.

По думите на вицепремиера позицията ще бъде заявена на Съвета по общи въпроси на 7 март и на предстоящия Европейски съвет от президента на страната, както и на двустранните срещи, които се правят с Генерален секретариат, с Европейската комисия.

С останалите държави от триото Естония и Австрия, по думите на Златева, сме на еднакво мнение по отношение развитието на Европа като една общност.

Вицепремиерът допълни, че от българска страна се очаква с нетърпение Бялата книга, която трябва да бъде публикувана, а след нея има и друга важна стъпка - събитията по случай 60-годишнината от Римските договори на 25 март в Рим.

Изявлението на Златева дойде часове след представянето в Европейския парламент на "Балата книга" за бъдещето на ЕС.

"Книгата" е проект на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и предлага 5 пътя за развитие на Евросъюза. Един от пътищата е т. нар. ЕС на няколко скорости - всяка държава да преценява в коя от общите политики да участва.

При този сценарий - "Който иска, прави повече", се запазва посоката за общи икономически договори. Тези държави, които желаят, ще се сближават повече, например в политиките за данъците, обществената закрила, сигурността, правосъдието, отбраната. 
Недостатъкът би бил, че процесът за взимане на решения ще се усложни.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини