ЕВН замразява проекта за строежа на каскада „Горна Арда”

Във връзка със законовите задължения на Концерна EVN AG като публична компания, листвана на Виенската борса, ръководството на EVN AG информира всички заинтересовани страни, че замразява реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада Горна Арда.

 Това решение е отразено във финансовия отчет на EVN AG за първото тримесечие на текущата финансова година.

 Припомняме, че проектът “Горна Арда” беше създаден по времето на кабинета на Иван Костов след подписано междуправителствено споразумение с Турция, известно още като „ток срещу инфраструктура“. То предвиждаше България да изнася електричество за Турция срещу участие на турски фирми в строителството на каскадата и на магистрала “Марица”.

Първоначалните планове предвиждаха до 2006 г. да бъдат построени три язовира и три ВЕЦ-а, които годишно да произвеждат 466 млн. киловатчаса електроенергия.

Споразумението обаче така и не беше изпълнено. Холдингът “Джейлан” заведе арбитражно дело в Париж срещу българския акционер в проекта – Националната електрическа компания (НЕК), но по-късно фалира.

След фалита на турската компания активите й бяха поети от друг турски холдинг – CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm. Групата продаде проекта на EVN и Alpine, като втората компания се оттегли малко по-късно заради световната криза и впоследствие фалира.

През 2011 г. НЕК подписа с EVN акционерно споразумение за изграждането на проекта, като австрийската компания се предвижда да притежава 70% от него, а останалите да са за държавното ни дружество. Оттогава проектът се преразглежда и до реални строителни работи не се стигна, въпреки че през 2012 г. беше обявен за обект от национално значение заради очакваното създаване на около 2 хил. – 3 хил. работни места.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини